Blauw

Tibouren

Tibouren
Tibouren is een oud ras dat kenmerkend is voor de wijnen uit de Provence. Er worden vooral rosé wijnen van gemaakt.
Kenmerken
De wijnstok kan goed tegen zure bodems en prefereert een zeeklimaat. De opbrengst kan soms oplopen tot 70 hectoliter per hectare. In principe wordt het ras gebruikt voor het vervaardigen van bleke en licht zalmkleurige rosés met geuren van vruchten en garrigue.
Gebruik
Tibouren is vooral aangeplant in de Côtes de Provence, palette en Coteaux Varois.
Soort
Herkomst

Terret noir

Terret noir
Terret noir is een onregelmatig ras dat snel muteert met als gevolg dat ook een witte variant (terret gris) bekend is. Het is een druif met karakter, maar die dreigt uit te sterven.
Kenmerken
De druif heeft donkere vruchten die lichte wijnen leveren met weinig kleur maar met een aangenaam aroma. Ze geeft mengwijnen dan ook aroma en gaat goed samen met druivensoorten als mourvèdre en grenache.
Gebruik
In Zuid-frankrijk vindt men nog een klein areaal, onder andere in Châteauneuf-du-Pape, Tavel en Languedoc (Corbières en minervois).
Soort
Herkomst

Tempranillo

Tempranillo
De belangrijkste inheemse blauwe druif van Spanje. Recent onderzoek laat zien dat hij mogelijk eenzelfde voorvader heeft als pinot noir.
Kenmerken
Als hij op zichzelf wordt gevinifieerd geeft hij schitterende jovenes, met aardbei-framboos in de neus en heerlijk zomerfruit op het gehemelte. Hij heeft het echter altijd het mooist gedaan in de grote rioja’s, waar hij meestal gebruikt wordt in een verhouding van 70 procent, samen met garnacha, graciano en mazuelo. De wijn die hier het resultaat van is, zal in de beste jaren op dronk komen tot een rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Toch geeft tempranillo mooie, kruidige crianza’s, en in Ribera del Duero ook in een goed jaar een enkele reserva. In Navarra, Toro en Catalunya zijn nieuwe aanplanten die spectaculaire blends van tempranillo en cabernet sauvignon opleveren.
Gebruik
Praktisch overal in Spanje, ook in de Douro en Alentejo streek van Portugal.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Ull de llebre (Catalunya)
Cencibel (Zuid-Spanje)
Tinto fino
Tinto del país
Tinta de toro
Tinta roriz (Douro, Portugal)
Aragones (Alentejo, Portugal)

Syrah

Syrah
De syrah druif of shiraz zoals hij in Australië wordt genoemd is rond 1990 aan zijn opmars begonnen. Doordat de wijnen uit Bordeaux sterk begonnen te stijgen van prijs kwamen andere wijnen onder de aandacht. Zo ook de wijnen uit de Rhône streek waar Syrah zijn hoogtepunt bereikt in de AOC Hermitage en Côte-Rôtie. Tegelijkertijd werden de wijnen uit warmere streken ook populairder. Ook Australië begon toen te beseffen welke prachtige resultaten ze konden bereiken met de shiraz.
Kenmerken
Syrah prefereert een warm klimaat en is een krachtige groeier met een goede vruchtdracht. Het ras is gevoelig voor wind en vertoont snel chlorose (geelkleuring). Syrah laat zich fantastisch mengen met andere druivensoorten.
Het ras produceert dieprode wijnen met veel tannine, ze zijn rijk aan zuur, vol en krachtig.
Wegens het hoge tanninegehalte moeten ze lang op hout liggen. De jonge syrahwijnen geuren naar rode rijpe vruchten (cassis) en specerijen (peper). Later vindt men in het aroma geuren van zwarte bes, pruim, framboos, ceder, zoethout maar ook van bloemen.
Gebruik
De syrah druif wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk in de noordelijke Rhône, de Languedoc, Roussillon, Provence en zuidelijke Rhône. In Australië, waar hij shiraz wordt genoemd, is deze druif echter koning der druiven. Vooral in de Barossa Valley of McLaren Vale brengt deze druif grootste wijnen.
Verder wordt hij ook aangeplant in Californië, Spanje, Zwitserland, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Italië, Portugal en Nieuw-Zeeland.
Soort
Synoniemen
Shiraz (Australië)

Prieto picudo

Prieto picudo
Druivenras voor tintos en lichtmousserende rosados gemaakt volgens de methode maceration carbonique in Castilla-León, met name in het tafelwijngebied Valdevimbre-Los Oteros.
Gebruik
Gebruikt in Valdevimbre-Los Oteros in het gebied Castilla-León.
Soort
Herkomst

Pinotage

Pinotage
Een ontwikkelde druif door Professor Perold in 1925. Ze ontstond door een kruising van Pinot Noir en Cinsault (in de tijd dat deze ook wel Hermitage werd genoemd). Hij werd geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en hij is dan ook de nationale trots van Zuid-Afrika.
Kenmerken
Pinotage is niet de gemakkelijkste druif om mee te werken. Hij heeft nogal wat aandacht nodig wil je hoge kwaliteitswijn bekomen. Het beperken van de opbrengst is een noodzaak evenals een zorgvuldige vinificatie en een optimale rijpheid van de druiven. De beste resultaten geeft hij echter wanneer het voorgaande gecombineerd kan worden met oude wijnstokken en een opvoeding in eiken houten vaten.
Goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. Dat maakt hem net zo uniek. Pinotage kan een hele smaak en geurarsenaal naar boven laten komen, hoewel het uitermate moeilijk is dit ook effectief te bekomen. Een perfecte Pinotage kan kruidig zijn met accenten van zwarte peper, munt en eucalyptus. Fruitige toetsen vrijgeven van moerbei, bramen en pruimen. Zelfs een vleugje lava, soms licht verbrand rubber en de diepe smaak van gestoofde zwarte vruchten. De uitdaging voor de wijnbouwer bestaat er echter in de agressieve tannine in te tomen en de wijn een goede vinificatie te bezorgen.

Slecht gevinifieerde Pinotage smaakt absoluut niet goed. Je krijgt dan een wijn die geurt naar spiritus in glasverf en vluchtige zuren die naar frambozenazijn neigen.
Gebruik
Vooral in Zuid-Afrika maar ook wel in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
Soort

Picpoul noir

Picpoul noir
Picpoul noir is een vrij onbelangrijk ras. Het ras bezit twee mutanten namelijk picpoul blanc en picpoul gris. Het ras werd vroeger in de hele Midi geteeld, vooral in de Gard en Châteauneuf-du-Pape. Het areaal met picpoul is in de loop der jaren sterk teruggelopen omdat het ras weinig ziekteresistent is en niet productief.
Kenmerken
De wijnen hebben weinig kleur en tannine, bezitten een goede zuurgraad en veel alcohol. Ze geuren naar vruchten en bloemen.
Gebruik
Vooral nog aangeplant aan de Middellandse Zee in het departement Gard.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Piquepoul

Perricone

Perricone
De benaming Perricone vinden we vooral terug in de provincie Palermo. In Trapani noemen ze de druif Pignatello en in Catania Tuccarino. De afkomst van deze druif is onzeker maar sporen leiden naar de flanken van de Vesuvius.
Kenmerken
Het is een sterke en productieve druif die eind september rijpt. De wijnen hebben een fijn bouquet en een donker rode kleur. Ze zijn vaak zeer alcoholrijk.
Men kan deze druif terugvinden in de DOC Contea di Sclafani, Eloro en Delia Nivolelli.
Gebruik
Sicilia.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Pignatello
Tuccarino

Nocera

Nocera
De oorsprong van de Nocera druif ligt in Messina. Hoewel deze druif ondertussen een zeldzaamheid geworden is die enkel nog in kleine hoeveelheden gebruikt wordt in de DOC Faro was ze vroeger wijdverspreid. In de jaren 1800 werd de Nocera uitgevoerd naar de Provence en de Beaujolais waar ze gekend was als Suquet en Barbe de Sultan.
Kenmerken
De Nocera verenigt zachtheid met een goede zuurgraad.
Gebruik
De oorsprong van de Nocera druif ligt in Messina, Sicilia.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Suquet
Barbe de Sultan

Nero d Avola

Nero d Avola
Nero d'Avola (spreekt uit "a-VO-la") oftewel de zwarte van Avola. De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van Sicilië. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is.
Kenmerken
Nero d'Avola produceert wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld.
Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's.
We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van deze druif. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot gecorseerde roséwijnen en volle en complexe wijnen.
Gebruik
In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost Italië, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d'Avola-wijngaarden. Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d'Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland.
De appellaties zijn in Sicilië van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT Sicilia Rosso.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Calabrese