Weingut Leth Grüner Veltliner Scheiben 2016

Grüner Veltliner van de 'Scheiben' lagen die na een 5-tal maanden sur lie verhuis naar grote houten fusten waar hij ongeveer een jaartje blijft. De wijn oogt geelgroen. Hij bezit een aroma van nootjes, is licht peperig en toont fijne kruiden. Het vele gele fruit dat zich op de achtergrond toont mogen we zeker niet over het hoofd zien. Mooi evenwichtig en rijp fruit in de mond met lekkere lange mineralige afdronk. Rijk en gestructureerd geheel met onstuimige zuurtjes. Diep in de finale worden de geroosterde nootjes afgelost door een stevige peperkruidigheid die de wijn een aangenaam pikant einde geven.

Land: 
Oostenrijk
Herkomstbenaming: 
Wagram
Type: 
Witte wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Weingut Leth - Wagram
€15,90
Druif: 
Gruner Veltliner
Afsluiting fles: 
screwcap
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Ligging wijngaard: Fels am Wagram in de Scheiben wijngaard op 240 tot 260 meter hoogte

Bodem: Pure löss bodem met kalksteen aanvulling

Gemiddelde leeftijd van de stokken: 40 jaar

Druiven: 100% Grüner Veltliner

Vinificatie: Enkel de gezondste druiven, niet aangetast door de botrytis, worden uitgezocht. De druiven worden lichtjes gekneusd en krijgen een koude schilweking gedurende 12 uur. Nadien worden ze zachtjes geperst. Na de toevoeging van speciaal geselecteerde gisten start de vergisting in temperaturgecontroleerde inox kuipen.

Opvoeding: Na een vijftal weken verhuist de wijn voor een rijping in grote houten fusten voor ongeveer een jaar. Geen filtering. 

Wijnkennis proefnotities

Zicht: De wijn oogt geelgroen.

Neus: Hij bezit een aroma van nootjes, is licht peperig en toont fijne kruiden. Het vele gele fruit dat zich op de achtergrond toont mogen we zeker niet over het hoofd zien.

Smaak: Mooi evenwichtig en rijp fruit in de mond met lekkere lange mineralige afdronk. Rijk en gestructureerd geheel met onstuimige zuurtjes. Diep in de finale worden de geroosterde nootjes afgelost door een stevige peperkruidigheid die de wijn een aangenaam pikant einde geven.  

Ons oordeel

Wacht net voldoende lang om dit pareltje van de Grüner Veltliner te ontkurken. Hetgeen in je glas belandt is een juweeltje van zuiverheid qua aroma en qua smaak. Eens de Scheiben bodem zich volledig kan tonen wacht je een heerlijk mineralig en karaktervol glas.

Potentieel: Het beste drink je deze wijn tussen zijn derde en zijn zevende levensjaar. Tijdens de topjaren heeft hij een nog langer krediet.

Gastronomie: Grüner Veltliner is een zeer dankbare wijn in de gastronomie. Je kan met hem op meerdere paarden wedden. Prachtig bij kazen, schnitsel, zeevruchten, vissoep, pasta's, saltimbocca en zelfs de Thaise keuken.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...