Weingut Leth Chardonnay Grande Reserve 2017

Stevige volle houtgelagerde Chardonnay met een goudgele kleur van de zuiverste karaat. In het begin lijkt de neus wat ondoorgrondelijk maar na opschudden van de wijn geeft het glas gulle aroma's rijp fruit, boterkoek, caramel, hout en een vleugje vuursteen vrij. De smaak toont een aangename, dominerende bittertoets in de aanzet met spits zuur in de opvolging. Amandelbitter, pompelmoes, rabarber en citrus wisselen hier mooi af. In de afdronk neemt gedroogd fruit, zoals gekonfijte abrikoos de bovenhand met een bitterkruidige finale, gedragen door discreet eikenhout als afronding.

Land: 
Oostenrijk
Herkomstbenaming: 
Wagram
Type: 
Witte wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Weingut Leth - Wagram
€15,20
Druif: 
Chardonnay
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Ligging wijngaard: In het zuidoosten van Fels am Wagram in de Floss wijngaard op 240 tot 260 meter hoogte. De wijngaard geniet van een optimaal aantal uren zonneschijn.

Bodem: Pure lôss met kalksteen. Goede drainagebodem bovendien.

Gemiddelde leeftijd van de stokken: 25 jaar

Druiven: 100% Chardonnay

Vinificatie: Enkel de gezondste druiven, niet aangetast door de botrytis, worden uitgezocht. De druiven worden lichtjes gekneusd en krijgen een koude schilweking gedurende 6 tot 8 uur. Nadien worden ze zachtjes geperst. Na de toevoeging van speciaal geselecteerde gisten start de vergisting in nieuwe Franse eiken vaten.

Opvoeding: In nieuwe eiken vaten tot september van het jaar na de oogst. Met battonage én malo-vergisting. Geen filtering.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Goudgele kleur van de zuiverste karaat.

Neus: In het begin lijkt de neus wat ondoorgrondelijk maar na opschudden van de wijn geeft het glas gulle aroma's rijp fruit, boterkoek, caramel, hout en een vleugje vuursteen vrij.

Smaak: De smaak toont een aangename, dominerende bittertoets in de aanzet met spits zuur in de opvolging. Amandelbitter, pompelmoes, rabarber en citrus wisselen hier mooi af. In de afdronk neemt gedroogd fruit, zoals gekonfijte abrikoos de bovenhand met een bitterkruidige finale, gedragen door discreet eikenhout als afronding.  

Ons oordeel

Groots!! Menigmaal in ‘blind tastings' naast grote Bourgogne Chardonnays geplaatst met succes.
Groots qua smaak, groots qua prijs/kwalitiet, groots qua rijkdom...

Potentieel: Ook hier volgt deze wijn probleemloos zijn collega's uit de Bourgogne. Tien jaar en meer!

Gastronomie: Vaak verkies ik dergelijke complexe en rijke wijnen helemaal niet bij een maaltijd te schenken maar er nadien van te genieten. Verkies je toch hem als disgenoot op te nemen ga dan absoluut voor rijke gerechten. Sol meunière, rijkelijk romerige gerechten met vis, kalf of gevogelte. Lopende en smeuïge roodbacterie kazen zullen tevens voldoen.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...