Quinta do Filoco Reserva Branco 2016

Topproduct met een ongeziene prijs/kwaliteits verhouding. Gemaakt van Viosinho, Rabigato en Malvasia en gedurende 6 maanden ondergedompeld in eiken vaten. Het geeft een wijn met een heldere, strogele kleur. De neus biedt een feest aan bloemenaroma’s, een vat vol mineralen, uiterst subtiele verwevenheid van het hout, impressies van citrusfruit samen met wit en geel boomfruit. In de mond komen de stoeierige zuurtjes je blij dansend tegemoet bij de allereerste slok. Het geheel is bezegend met een sublieme frisheid. De smaak boeit van begin tot einde met een knap evenwicht tussen het fruit, de mineralen en het hout.

Land: 
Portugal
Herkomstbenaming: 
Douro
Type: 
Witte wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Quinta do Filoco - Douro
€12,80
Druif: 
Viosinho
Rabigato
Malvasia
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Ligging wijngaard: In de Cima Corgo. De wijngaarden staan op terrassen en de stokken staan naar het zuidoosten georiënteerd. De stokken staan op 500 meter hoogte.

Bodem: Pure schist bodem.

Druiven: Malvasia Fina, Rabigato en Viosinho

Vinificatie: Schilcontact gedurende 48 uur aan lage temperaturen, debourbage en een vinificatie die start op inox cuves om nadien vergezet te worden in nieuwe eikenhouten barriques. Batonnage gedurende 6 maand.

Opvoeding: Gedurende 6 maand krijgt deze wijn een opvoeding in nieuwe eiken vaten.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Heldere, strogele kleur.

Neus: Een feest aan bloemenaroma’s, een vat vol mineralen, uiterst subtiele verwevenheid van het hout, impressies van citrusfruit samen met wit en geel boomfruit. 

Smaak: De stoeierige zuurtjes komen je blij dansend tegemoet bij de allereerste slok. Het geheel is bezegend met een sublieme frisheid. De smaak boeit van begin tot einde met een knap evenwicht tussen het fruit, de mineralen en het hout.

Ons oordeel

Geloof ons vrij, dit is een wijn van een ongezien prijs/kwaliteitsniveau. De smaak blijft dansen op je tong, het aroma blijft je boeien waardoor almaar nieuwe aroma’s komen opzetten. Het is niet eenvoudig witte wijnen van een dergelijk kaliber te maken in de Douro. Deze blaast je echter eenvoudigweg omver.

Potentieel: De wijn heeft zeker een jaar tot twee jaar fleslagering nodig om zich volledig te openen. Eénmaal zover blijft hij gedurende jaren op een ongekende hoogte. Maximale keldercapaciteit wordt voorzichtigheidshalve dan ook op 8 tot 10 jaar geschat.

Gastronomie: Deze wijn is een zegen voor menig sommelier! Door de combinatie van zijn rijkdom, frisheid en zijn stevig, maar niet overdadig, hout is hij een ideale partner bij vele rijke visgerechten, gevogelte en kalfsvlees.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...