Quinta do Filoco Reserva 2015

Sublieme prijs/kwaliteit wijn van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. De wijn ondergaat een rijping in eiken vaten gedurende 8 maanden. In ons glas vinden we een intense, complexe maar zeer verfijnde, elegante wijn. Weelderige aroma’s van donker bosfruit, chocolade, verse espresso, een licht getoaste toets en een vleugje tabak. Intens volle wijn-smaak met heel wat zwart fruit en een vooral fijne concentratie. Indrukwekkende wijn die uitblinkt in uitmuntendheid.

Land: 
Portugal
Herkomstbenaming: 
Douro
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Quinta do Filoco - Douro
€12,80
Druif: 
Touriga Nacional
Tinta Roriz
Touriga Franca
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Ligging wijngaard: In de Cima Corgo. De wijngaarden staan op terrassen en de stokken staan naar het zuidoosten geörienteerd.

Bodem: Pure schist bodem.

Druiven: Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca

Vinificatie: Na de manuele oogst worden de druiven ontrist en gekneusd waarna een pre-fermentatie volgt gedurende 24 uur aan 32°C. Hierdoor wordt er meer kleur en aroma onttrokken. Nadien volgt de vergisting tegen 22°C zodat het fruit optimaal wordt behouden. Nadien volgt er een maceratie-periode van 3 maand.

Opvoeding: Gedurende 8 maand krijgt deze wijn een opvoeding in nieuwe eiken vaten.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Intens diep, donkerrode kleur.

Neus: Weelderige aroma's zwart en blauw fruit, chocolade, verse expresso, een lichte getoaste toets en een vleugje tabak.

Smaak: Intens volle wijn-smaak met heel wat zwart fruit en vooral een fijne concentratie.  

Ons oordeel

Dit is alvast een indrukwekkende wijn die uitblinkt in uitmuntendheid. Douro op zijn best met de handtekening van de wijnmaakster. Fris, fruitig en vol finesse. Dit is van een ongeziene prijs/kwaliteits niveau.

Potentieel: Wanneer je denkt dat deze wijn geen lang leven beschoren is zit je fout. Akkoord, je kan er reeds op jonge leeftijd van genieten. Maar op zijn best is hij rond zijn vijfde levensjaar. Wens je hem echter langer in je kelder te bewaren: geen probleem! Je kan deze wijn ongeveer een 10 tot 12 jaren bewaren.

Gastronomie: Deze wijn verlangt naar stevige vleesgerechten, of vleesgerechten met een rijke en complexe saus. Type lamsbout, lamsfilet. Bewerk je dan ook nog eens port in je saus gaat dit een heuse winner worden. Andere suggesties zijn eendenborst, Spaans rund Rubia Galega of de fijnere wildgerechten.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...