Quinta do Crasto Superior 2016

De wijngaarden van de Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca en Souzão liggen in het hogere gelegen gedeelte van de Douro; de Upper Douro (ook wel Douro Superior). Hij rijpt gedurende 12 maanden in eiken vaten. Dit is een zuivere wijn met een intense paarsrode kleur met prachtig gekleurde traanvorming. Je waant je temidden van een heuse bessencoulis! Rijp en donker (rood en zwart) bosfruit, lichtjes doorstoofd. Peper, kaneel en kruidnagel zorgen voor het kruidige accent terwijl de mokka, cacao en tabak het geheel compleet maken. De mond kent een knappe balans, heeft meer dan voldoende power, is rijk aan fruit met een aanvulling van zoethout en drop. De finale lijkt geen einde te kennen en danst op een aangename fijnkruidigheid tesamen met een bekoorlijke toets van chocolade.

Land: 
Portugal
Herkomstbenaming: 
Douro
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Quinta do Crasto - Douro
€15,80
Druif: 
Touriga Nacional
Tinta Roriz
Touriga Franca
Sousão / Souson
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Ligging wijngaard: In de Upper Douro of Douro Superior. De wijngaarden staan op terrassen en de stokken staan naar het noordoosten geörienteerd.

Bodem: Pure schist bodem.

Gemiddelde leeftijd van de stokken: Mix van jonge en oude stokken.

Druiven: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca en Souzão

Vinificatie: Manuele oogst en strenge selectie van de druiven. De alcoholische vergisting heeft plaats in de typische lagares. Nadien volgt er een zachte persing

Opvoeding: In 225 liter vaten van franse eik gedurende 12 maand.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Zuivere en intense paarsrode kleur met prachtig gekleurde traanvorming.

Neus: Je waant je temidden van een heuse bessencoulis! Rijp en donker (rood en zwart) bosfruit, lichtjes doorstoofd. Peper, kaneel en kruidnagel zorgen voor het kruidige accent terwijl de mokka, cacao en tabak het geheel compleet maken.

Smaak: De mond kent een knappe balans, heeft meer dan voldoende power, is rijk aan fruit met een aanvulling van zoethout en drop. De finale lijkt geen einde te kennen en danst op een aangename fijnkruidigheid tesamen met een bekoorlijke toets van chocolade.  

Ons oordeel

Dit is een wijn die van begin tot einde bekoord en die in het bezit is van een karaktertje. Na een eerste glas verlang je onvermijdelijk naar een tweede. Mooi rond en vol, fluwelig en krachtig, sappig en mondvullend. Dit is een wijn waar je van gaat houden!

Potentieel: Eén van de meest leuke aspecten aan de Quinta do Crasto Superior is dat hij zich reeds in zijn jeugd vlot laat drinken. Neemt niet weg echter dat hij een ware evolutie kan doormaken in de fles en dat hij pakweg rond zijn vierde, vijfde levensjaar de perfectie zal benaderen. De totale bewaarcapaciteit wordt op een tiental jaar geschat.

Gastronomie: Hoogwaardig gastronomisch product dat tal van stoverijen perfect zal begeleiden. Gaat perfect samen met een heerlijke lamsbout, haasje van marcassin, ragout van hert of magret de canard. Dit is ook één van die wijnen waarmee je perfect een maaltijd mee kan afsluiten.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...