Pomodolce Timorasso Diletto Derthona 2018 - Colli Tortonesi DOC

Dit is een uiterst unieke wijn, gemaakt van de Timoraso Druif. Slechts 40 ha zijn er wereldwijd aangeplant met deze druif. We vinden ze terug in de Piemontese Colli Tortonesi. De timoraso wijnen worden meestal alleen op inox tank gerijpt en wordt dan Derthona genoemd. Hierdoor komt het sprankelende en minerale karakter van de druif het meeste tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra naar voren omdat Pomodolce helemaal biologisch werkt in de wijngaard.

De Diletto is een Timorasso Derthona en is een gigantische wijn. Er zijn voldoende zuren om de wijn fris te houden, maar de wijn is zacht en vol in de mond. Hij heeft flink wat body en kracht, een opvallende, iets rokerige toets. In de aanhoudende lange afdronk komt het minerale karakter van de Timorasso duidelijk naar voren.Een bijzondere wijn van een bijzondere druif! De Diletto komt vooral goed tot zijn recht in combinatie met een mooi gerecht en kan met gemak enkele jaren ouderen.

Land: 
Italië
Herkomstbenaming: 
Colli Tortonesi
Type: 
Witte wijn
Stijl: 
Biologisch
Domein: 
Pomodolce - Piemonte
€18,10
Druif: 
Timorasso
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
12

De Wijn

Appelatie: Colli Tortonesi DOC

Ligging wijngaard: Op 380 meter hoogte naar het zuidwesten gericht.

Bodem: Kalkrijke kleibodems

Gemiddelde leeftijd van de stokken: -

Druiven: Timorasso

Aantal flessen: 2.500

Vinificatie: Manuele oogst, zachte persing en temperatuur gecontroleerde gisting

Opvoeding: Gedurende 10 maand op de afgestorven gistcellen op roestvrij staal.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Helder, zuiver, bleekgeel met groene waas.

Neus: Vooral aroma’s met florale accenten van voornamelijk witte veldbloemen zoals kamille, maar evenzeer salie. Zeer mineralig (bijna rotsachtig). Uiteraard is er het verse frisse witte fruit tot zelfs licht exotisch fruit aanwezig.

Smaak: Prachtig contrast in de smaak . Uiterst verfijnde zuurtjes en dan volgt er een middenrif dat een zekere vettigheid toont. Bovendien proef je de licht exotische en vooral rijke toets.  Sappig-fruitig in de mond. Verrassend lange finale met minerale aanvulling.  

Ons oordeel

De Diletto is een Timorasso Derthona en is een gigantische wijn. Er zijn voldoende zuren om de wijn fris te houden, maar de wijn is zacht en vol in de mond. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif!

Potentieel: De Diletto heeft een gedegen draagwijdte betreffende zijn bewaarpotentieel. Op zijn best is hij ongeveer tussen zijn derde en zesde levensjaar.

Gastronomie: Het is een perfecte begeleider van je kaasbordje. Bovendien kent zijn kracht een zekere finesse. Hierdoor kan hij mooie gastronomlische gerechten aan op basis van konijn, patrijs, kwartel en rijkere visgerechten. Past ook heerlijk bij een perfect bereide risotto.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...