Pomodolce Nebbiolo Niall 2015 - Colli Tortonesi DOC

De Niall is gemaakt van de nebbiolo druif, en laat zien wat voor pracht de Colli Tortonesi te bieden heeft. Zonder enige zweem van overdrijving: Dit is een product van absolute wereldklasse!! Het is een typische nebbiolo met in de neus wat florale tonen naast rood fruit zoals framboos en aardbei. Verder heeft de wijn een wat zwaarder karakter dan de meeste nebbiolo’s, met ook donker fruit en flink wat mineraliteit. De tannines zijn al zacht en de wijn heeft een mooie, lange afdronk. De Productie is zeer beperkt, helaas is dit vaak zo! Wat zeldzaam en uitzonderlijk is, is vaak maar met mondjesmaat voorradig.
De wijn krijgt een opvoeding van 24 maand in eiken vaten.

Land: 
Italië
Herkomstbenaming: 
Colli Tortonesi
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Biologisch
Domein: 
Pomodolce - Piemonte
€21,10
Druif: 
Nebbiolo
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
12

De Wijn

Appelatie: Colli Tortonesi DOC

Ligging wijngaard: Op 360 meter hoogte naar het westen gericht. Volledig biologische druiventeelt met certificaat.

Bodem: Kalkrijk kleibodems.

Aantal flessen per jaar: 1500

Druiven: 100% Nebbiolo.

Vinificatie: Manuele oogst, zachte persing en temperatuur gecontroleerde gisting in roestvrij staal.

Opvoeding: Gedurende 24 maanden in Franse eiken vaten. De wijn wordt niet geklaard noch gefilterd.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Intens robijnrood en vooral zeer zuiver.

Neus: Floraal (roos), fruit (framboos, aardbei, moerbei, bosbessen), sigarenkistje, geroosterd, tabak, koffie, kruidentuiltje, inkt, grafiet... Laat je vooral meeslepen door de wisselende aroma’s die je zal ervaren naarmate de wijn langer in het glas is.  

Smaak: Stevige tannines die perfect gecounterd worden door de nerveuze zuurtegraad. De sappigheid van het fruit jaagt doorheen de keel. De kracht blijft je aanjagen tot ver naar het einde toe. Het geheel geeft een nooit geproefd schouwspel van fruit, kruiden, hout, mineralen en alcohol.

Ons oordeel

Een vette knipoog naar alle Nebbiolo en meer bepaald Barolo liefhebbers op deze aardbol! Zonder enige zweem van overdrijving: dit is een product van absolute wereldklasse. Een goede raad, decanteer deze wijn menige uren alvorens te serveren (tot zelfs één dag voordien).

Potentieel: De einddatum voor deze wijn? Dat is een goede vraag! De eerste wijnen dateren van 2005 en deze gaan nog vlekkeloos mee vandaag. Op jonge leeftijd gaat hij, eigen aan Nebbiolo, aanvankelijk wat ruw en hard overkomen. Nadien sluipt de versmoltenheid stilaan tot in de perfectie in de fles. Drink hem dus het beste tussen zijn vijfde en twaalfde levensjaar.

Gastronomie: Enkele Italiaanse aanraders: De bij Pomodolce huisgemaakte salami. Agnolotti alla Stufato, everzwijn met kastanjes, haas met polenta, tagliata met porcini en tartufo. Uit onze lokale keuken past bijvoorbeeld duif met morilles en beukenzwammetjes, hertengebraad met bospaddenstoelen… Tip: Nebbiolo past, net als Pinot Noir trouwens, perfect met ingrediënten die uit het bos komen. Je kan er bijna eindeloos mee combineren.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...