Pomodolce Croatina Fontanino 2016

Wijn van de inheemse Croatina die 12 maand houtlagering heeft gekregen. Het is een wijn met een Intense helderzuivere paarsrode kleur met heerlijke gekleurde tranen. Naast de intense aroma's van donkerblauw en donkerzwart fruit is er een heerlijke waaier aan kruiden (peper, tijm, laurier). Fantastisch ingebouwd in het geheel is de onderliggende toon van sousbois; prachtig verweven houtstructuur. Hij is stevig, vol, vlezig met een subliem evenwicht tussen de zuren en tannine. En dan is er het fruit dat sappig in de mond ligt met vooral de maraschino kers en zwarte bes. De kruidigheid komt vanaf het middenrif mee opzetten en naar het einde toe is er een zweem van zachte tabak.

Land: 
Italië
Herkomstbenaming: 
Colli Tortonesi
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Biologisch
Domein: 
Pomodolce - Piemonte
€14,70
Druif: 
Croatina
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
12

De Wijn

Appelatie: Colli Tortonesi Croatina DOC

Ligging wijngaard: Op 370 meter hoogte naar het zuidwesten gericht.
Volledig biologische druiventeelt met certificaat.

Bodem: Kalkrijke kleibodems

Gemiddelde leeftijd van de stokken: -

Druiven : Croatina

Aantal flessen: 2.500

Vinificatie: Manuele oogst, zachte persing en fermentatie in barriques.

Opvoeding : Gedurende 12 maand in Franse eiken vaten. Geen filtering!
 
Wijnkennis proefnotities

Zicht: Intense helderzuivere paarsrode kleur met heerlijke gekleurde tranen.

Neus: Naast de intense aroma’s van donkerblauw en donkerzwart fruit is er een heerlijke waaier aan kruiden (peper, tijm, laurier). Fantastisch ingebouwd in het geheel is de onderliggende toon van sousbois; prachtig verweven houtstructuur.

Smaak: Stevig, vol, vlezig met een subliem evenwicht tussen de zuren en tannine. En dan is er het fruit dat sappig in de mond ligt met vooral de maraschino kers en zwarte bes. De kruidigheid komt vanaf het middenrif mee opzetten en naar het einde toe is er een zweem van zachte tabak.

Ons oordeel

De Fontanino moet zowat de beste Croatina zijn ooit geproefd. Hij haalt het beste uit de druif naar boven. Kracht, volheid en toch soepel en aangenaam. Het kruidige-sappige drijft je net niet tot een complete waanzin. De wijn slokt en verlangt!

Potentieel: Op zijn derde levensjaar gaat de wijn zich volledig beginnen geven in het glas. Door zijn houtrijping, concentratie en structuur bezit hij tevens de nodige bewaarcapaciteiten. Best te drinken voor zijn 8e jaar.

Gastronomie: Hier mag iets stevigs tegenover, liefst gerechten die een perfecte afkruiding hebben met een stukje rood vlees of wild van een vaste, stevige structuur. Je kan tevens ook met stoofpotjes werken.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...