Vouvray

Inleiding

Voor Vouvray, altijd wit, is slechts één druivenras toegestaan, de Chenin Blanc. Deze staat voornamelijk aangeplant op krijthoudende plateaus van tufsteen. Het aantal wijntypen dat hier wordt gemaakt, is verrassend groot. De meeste producenten maken een Vouvray Sec (die zeer droog kan zijn), een Demi-Sec en, in zonrijke jaren, een Moelleux (soms van overrijpe druiven en weelderig zoet). Bovendien bestaan er mousserende Vouvray (gemaakt volgens de Méthode Traditionelle en vaak Vouvray Brut genoemd) en Vouvray Pétillant.

Vouvray is gelegen in het gebied van Tourraine. Komende vanuit Tours kom je het wijngebied Vouvray binnen via de noordelijke Loire-oever. Het eerste wijndorp dat je tegenkomt is Rochecorbon.
De appellation Vouvray bestaat uit acht gemeenten: Vouvray, Rochecordon, Vernou sur Brenne, Sainte-Radegonde, Chançay, Noizay, Reugny en Parçay-Meslay.

Interessant om weten is dat de kelders uitgehakt zijn in de Tuffeau. Tegenwoordig worden ze nog gebruikt om de mousserende wijnen in te bewerken en de andere wijnen te laten rijpen.

Geschiedenis

In het verleden genoot de wijn van Vouvray een uitstekende reputatie. Rabelais omschreef hem in de 16de eeuw als 'van tafzijde' en hij werd honderden jaren volop geëxporteerd, vooral naar de lage landen. Vandaag de dag is het wat stiller rond Vouvray, omdat het imago van de wijn in de loop van deze eeuw nogal taande als gevolg van goedkope, matige, halfzoete wijntjes zonder veel klasse of persoonlijkheid. Door veel wijnbouwers werd in de jaren '70 en '80 echter opnieuw gekozen voor een koers van kwaliteit, zodat Vouvray weer naam begint te maken.  

De wijnbouw

De AOC Vouvray heeft een aangeplante oppervlakte van 2000 ha.
Het AOC decreet dateert van 8 december 1936 en geldt voor de sec, demi-sec, moelleux en mousseux.
De AOC Vouvray moet bestaan uit het druivenras Chenin blanc.
Het maximum rendement mag de 52 hl/ha voor de stille wijnen en 65 hl/ha voor de mousserende wijnen niet overschrijden.

De wijnen van de AOC Vouvray laten twee eigenschappen zien die op voorhand tegenstrijdig lijken: hardheid en zoetheid. Twee eigenschappen die in verschillende proefsensaties samenkomen, structuur en elegantie, frisheid en rijkdom, karakter en finesse. In de diversiteit aan jaargangen, terroirs en wijnmakers vind je zijn unieke karakter, zijn stijl. Je treft die stijl in het glas op zoek naar een heel gevarieerd evenwicht, want het spectrum reikt van droog tot likoreus, via halfdroog en moelleux, en niet te vergeten de versie met de belletjes. Een veelzijdigheid in expressie, smaak en textuur die Vouvray tot een unieke wijn maakt. Een wijn die spreekt in de vorm van aroma's als die van verse vruchten (groene appel, peer, citrusfruit), met de intense aromatische rijkdom van bloemen (acacia, kruidnagel, roos), vervolgens honing, bijenwas, tabak, kruiden, gekonfijte vruchten, dadels, kweeperen, rijpe abrikozen... En dan is er niet te vergeten nog zijn rijpingspotentieel. Het is zowel een wijn voor onmiddellijke consumptie als één om lang te bewaren. 

Terroir & Klimaat

De kern van de wijngaarden bevindt zich op de plateaus boven de Loire. De heterogeniteit van de wijnen komt voort uit dit mozaïek van hellingen met zijn diversiteit aan bodems op een gemeenschappelijke ondergrond van tufsteen. Dit resulteert in volgende bodemtypen:

• Perruches zijn zogeheten leem en silicium bodems, met aan de oppervlakte vuursteen. Men zegt dat de wijnen 'terroir getint zijn', d.w.z. een sterke bodem ontwikkelen. Ze zijn levendig en fruitig en smakelijk. Het silicium zorgt voor een grote elegantie.
• Aubuis zijn minder stenige bodems op de tufsteen die rijk zijn aan kalk. Vandaar het minerale karakter van de wijnen met kruidigheid en kracht. Van de aubuis komen met name de grote moelleux wijnen.

Druivensoorten

De Chenin Blanc is de enige toegelaten druivensoort. Ter plaatse wordt hij ook wel een Pineau blanc de Loire genoemd.

Onze wijnen