Sainte Croix Du Mont

Inleiding

Sainte Croix du Mont is onbetwistbaar de meest spectaculaire van de likoreuze AOC-appellaties. De pittoreske ligging, de kelders uitgehouwen in de rots en de hellingen die prachtig uitgeven op de Garonne. Het is dan ook de meest bekende likoreuze appellatie van de rechteroever van de Garonne. 
De wijnen van Sainte Croix du Mont zijn best van betaalbare kwaliteit. 
Sainte Croix du Mont is gelegen in het Entre-Deux-mers wijngebied.

De wijnbouw

Het AOC decreet dateert van 11 september 1936. Het betreft enkel witte wijnen van het type moelleux of demi-sec.
Enkel de druivenrassen Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle zijn toegelaten.
De maximum opbrengst bedraagt 40 hl/ha.
De wijnen moeten minimum 13% alcohol.
De oogst dient manueel te gebeuren.  
Enkel wijngaarden uit de gemeente Sainte Croix du Mont worden toegelaten.

Ideaal is het als de oogstperiode eind september, begin oktober start om dan begin november te eindigen. De gebotryseerde druiven worden manueel geoogst, in opeenvolgende plukbeurten, door moedige plukkers die zich niet laten afschrikken door de soms steile hellingen.
Er zijn vaak drie tot vijf plukbeurten nodig om te komen tot de gewenste concentratie. Men haalt een productie die zeer vaak niet boven de 30 hl./ha uitkomt terwijl het toegelaten rendement 40 hl/ha bedraagt.

Zowel de zoete als de echt likoreuze wijnen bieden een palet van smaken en aroma's die doen denken aan droge druiven, rijpe citrusvruchten en florale invloeden. Ze kunnen reeds jong gedronken worden; ze zijn dan fruitig en nerveus. Ze bereiken hun echte kwaliteit slechts na enkele jaren, zelfs na enkele decennia kelderrijping.

Terroir & Klimaat

De appellatie Sainte Croix du Mont beschikt over goede terroirs: de kleiachtige kalkgrond is dominerend. Hierin komen typische fossiele oesterbanken uit het tertiaire tijdperk voor. Er zijn enkele kiezelrijke zones.


De soms steile wijngaarden liggen bijna uitsluitend op het zuidwesten gericht, en genieten ook van een microklimaat dat zeer gunstig is voor de ontwikkeling van de onmisbare botrytis of edele rotting. Deze zorgt voor een reductie van het volume van de druiven, wat ten voordele is van de concentratie en van de rijkdom aan suiker.

Druivensoorten

Met de Sauternes aan de overzijde van de Garonne als dichtste buur, is hier ook de sémillon (85%) de meest verbouwde druif, vooral geroemd omwille van zijn goede geschiktheid tot de edele rotting.
Bijkomende druivenrassen van eerste orde zijn de Sauvignon Blanc (12%) en in mindere mate de Muscadelle (3%). Zij vervolledigen het potentieel aan aroma's van het koninklijk druivenras.

Onze wijnen