Saint-Véran

Introductie

De wijngaarden van de A.O.C. Saint-Véran (een totale oppervlakte van ongeveer 650 ha voor een totale productie van ongeveer 40000 hectoliter) omringen de Middeleeuwse burcht Chasselas en worden gekenmerkt door een homogene bodem. De appellation uit 1971 strekt zich uit over een aantal dorpen in de omgeving van Saint-Vérand, die zijn "d" inmiddels is verloren. De appellation bestaat uit twee gedeeltes: één ten noorden en één ten zuiden van de A.O.C. Pouilly-Fuissé. De twee voornaamste kenmerken van de wijnen van Saint-Véran zijn verfijning en elegantie. De hoogwaardige wijnen hebben een mooie goudgroene kleur en een subtiel bouquet van wit fruit (perzik).

Het AOC decreet

  • Het decreet dateert van 6 januari 1971
  • Maximale productie bedraagt 55 hl. Per ha
  • Alleen witte wijn
  • Alleen wijnen van de gedefinieerde percelen communes Chânes, Chasselas, Davayé, Leynes, Prissé en Saint-Vérand. Enkele percelen afkomstig uit Saint-Amour (Voorheen Beaujolais village Blanc) en Solutré (voorheen Mâcon-Villages) worden ook toegelaten.
  • Enkel de Chardonnay druif is toegelaten
  • Een minimum aanplant van 8000 stokken/ha

Druivensoorten

Eén enkele druivensoort is slechts toegelaten; nl. chardonnay

Ligging

In het zuiden van Bourgogne, temidden van de Mâconnais. Het is de laatste appéllation uit de Bourgogne vooraleer ze overgaat in de Beaujolais. De appéllation wordt geografisch opgesplitst in een noordelijk gedeelte (Davayé) en een zuidelijk gedeelte (Chânes, Chasselas, Leynes en Saint-Vérand).

Klimaat

Semi-continentaal klimaat dat enigszins wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Een lente met regelmatig regen, een lange warme zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. In de vroege lente kan het nog vriezen. Ook kunnen er flinke regen en hagelbuien voorkomen. Lichte mediterrane invloed.

Terroir

Graniet in het zuiden, kalk en mergel in het noorden.

Coupe passant par la roche de Vergisson et Davayé
Couppe passant par Chasselas et Vinzelles
Coupe passant par Saint-Vérand et Chanes

Karakteristieken

De neus is fruitig, levendig en floraal. Droge smaak van fruit en geroosterde amandelen met een krachtige afdronk. Evenwichtige en goed gestructureerde wijnen met een mooie frisheid en aroma. Een wijn die mooi evolueert in zijn rijpheid (het is aanbevolen deze wijn in zijn eerste 8 levensjaren te drinken). Op leeftijd merk je een mooie kleurevolutie, de geur van de acacia bloem en honing. De volledige rijkdom van de terroir komt tot uiting.

Doorheen een Saint-Véran degustatie zal je merken dat je met twee verschillende types te maken hebt. De wijnen afkomstig uit de zuidelijke gemeentes geven toetsen van fruit en een vettigheid mee terwijl deze uit de noordelijke gemeentes veelal verfijndere wijnen produceren met een bloemigheid en met minerale toetsen verweven.

Les Climats

In de Bourgogne duidt men met climat een overwegend kleine wijngaard of een deel ervan uit. We sommen de belangrijkste per gemeente op.

  • Chasselas: En Faux, Vers le Mont, A la Cote, En Messie, Au Château, En Combe, En Avonne, La Roche, La Platière, Les Cornillaux, Près Jaux, Les Spires
  • Davayé: Les Cras, Les poncetys, La Grande Bruyère, En Crèche, Les Pommards, le Clos, Terre Noire, Les Chailloux, Les Rochats, Les Valanges, Les Mures.
  • Leynes: Aux Brulés, Aux Correaux, Champ Meunier, Champ Rond, Condemines, La Combe, Les Charmonts, Les Collanges, Les Crais, Les Rochettes, Les Sablons, Vers la Maison, Planchette
  • Prissé: Au Mont, Au Grand Bussière, Aux Grands Vignes, En Dougy, Saint Claude, En Chatenay, Les Chataigniers.
  • Saint-Vérand: Les Bulands, Aux Colas, En Refort, Les Dimes

Gastronomie

Een Saint-Véran wordt koel (11°) geschonken. Ontkurk hem een kwartiertje alvorens te schenken opdat hij de tijd heeft om al zijn aroma's vrij te geven. Hij is uitstekend als aperitief en ook een goede begeleider gedurende gehele maaltijd.. Hij vergezelt schitterend wit vlees, schaaldieren en vis evenals een geitenkaasje en alle gebak op basis van vruchten.

Onze wijnen