Saint-Chinian

Inleiding

Gelegen op de meest zuidelijke uitlopers van de Cévennen, ontvouwd de wijngaard van Saint-Chinian zich rond twintig dorpen die één van de grote cru's van de Languedoc produceren.
Na het verkrijgen van de AOC benaming in 1982 (voor rode en rosé wijn) heeft Saint Chinian verdere erkenning gekregen door het verkrijgen van de AOC Saint-Chinian Blanc in 2005 en de uitbreiding binnen de eigen appellatie door de verkrijging van de AOC's Saint-Chinian-Berlou en Saint-Chinian Roquebrun.

Geschiedenis

Het waren benedictijnen die in de 8e eeuw de oevers hebben ontgonnen van de Vernazobres, op de plaats waar zich het huidige Saint-Chinian bevindt. Tezelfdertijd voerden ze de wijnstok in. Tijdens het 'ancien régime' (van de Middeleeuwen tot de Franse Revolutie) onderging de streek de wisselvalligheden van conflicten tussen dorpen en abdijen en later van de godsdienstoorlogen. De Revolutie betekende ook het begin van het einde van de lakenfabricatie en de leerlooierijen, die tijdens de grote overstromingen van 1875 de nekslag kregen. Dat was de aanleiding voor een terugkeer naar de wijnbouw. De streek was immers minder getroffen door de fatale druifluis. Sindsdien staat wijn in Saint-Chinian op de eerste plaats. De kwaliteitsverbetering die in de jaren 50, onder impuls van Jules Milhau, zichtbaar werd, leidde tot klassering als AOC in 1982.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Saint-Chinian wijnen dateert van 5 mei 1982. Laatste wijziging op 2 februari 2005 voor de toekenning van de AOC Saint-Chinian blanc.
20 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. De gemeente Berlou en Roquebrun mogen hun naam als subappellatie achter Saint-Chinian plaatsen.
Het alcoholpercentage moet minstens 12% bedragen.
De most moet minimaal een suikergehalte van 198 gram per liter bezitten.
AOC wijn mag alleen gemaakt worden van wijnstokken die drie jaar of ouder zijn.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties:

Voor rode wijn

• AOC Saint-Chinian
De toegestane druiven zijn carignan, cinsault, grenache, lledoner pelut, mourvèdre en syrah.
De samenstelling der druiven moet minstens 60% bevatten van de combinatie van grenache, lledoner pelut, mourvèdre en syrah.
De samenstelling van de druiven grenache en lledoner pelut moet minstens 20% bevatten.
De samenstelling van de druiven mourvèdre en syrah moet minstens 10% bevatten.
De toevoeging van cinsault mag niet meer dan 30% bevatten.

• AOC Saint-Chinian Berlou
De toegestane druiven zijn carignan, grenache, mourvèdre en syrah.
De samenstelling der druiven moet minstens 60% bevatten van de combinatie van grenache, mourvèdre en syrah.
De toevoeging van carignan moet minstens 30% bevatten.
De toevoeging van zowel syrah als grenache moet minstens 20% bevatten.
Irrigatie is verboden.

• AOC Saint-Chinian Roquebrun
De toegestane druiven zijn carignan, grenache, mourvèdre en syrah.
De samenstelling der druiven moet minstens 70% bevatten van de combinatie van grenache, mourvèdre en syrah.
De toevoeging van syrah moet minstens 25% bevatten, de toevoeging van grenache minstens 20%.
De toevoeging van mourvèdre mag niet meer dan 30% bevatten.

Voor rosé wijn

• AOC Saint-Chinian
De samenstelling der druiven is identiek aan deze voor de AOC Saint-Chinian Rouge.

Voor witte wijn

AOC Saint-Chinian
De toegestane druiven zijn als hoofdbestanddelen grenache blanc, marsanne, roussanne en vermentino.
De toevoeging van geen enkele van deze rassen mag de 70% overstijgen. De toevoeging van de grenache blanc moet minstens 30% zijn.
Volgende soorten mogen eventueel toegevoegd worden: bourboulenc, carignan blanc, clairette en macabeu. Het totaal van hun bijdrage mag niet meer zijn dan 10% voor alle soorten samen. Percelen van macabeu en carignan blanc die geplant zijn vóór 20 mei 1998 mogen niet toegevoegd worden. Percelen bourboulenc die geplant zijn vóór 4 februari 2005 mogen niet toegevoegd worden.
Het gebruik van de grenache blanc is verplicht.

De Wijnen

De vinificatie van rode wijnen geschiedt na het ontstelen vaak traditioneel in barriques of foeders; soms wordt inweking toegepast, terwijl bij de rassen carignan en syrah ook macération carbonique plaatsvindt.

Jonge Saint-Chinian wijnen (rode) hebben een mooie structuur met balsemachtige geurcomplexen (laurier, garrigue), zwarte bessen en kruiden. Oudere wijnen verkrijgen meer complexe aroma's van cacao, gebrande koffie en steenvruchten.

Klimaat

Zon en wind bepalen het typische Languedoc-klimaat. Dit wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en zeldzame regendagen, die zich voornamelijk voordoen in de lente en de herfst. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt rond de 14°C.

Terroir

Het huidig wijngebied van Saint-Chinian bevindt zich op een hoogte van 100 tot 300 meter in gevarieerd en heuvelachtig landschap met afwisselend garrigue, wijngaarden en bos.
Het productiegebied van Saint-Chinian wordt in twee gesplitst door de Orb en de Vernazobres. In het noorden vinden we overwegend schist en zandsteen die, vanaf 40 cm diep, zowat 90% van de bodem kunnen innemen. Dit vrij zure bodemtype kan moeilijk water vasthouden en de wijnstokken moeten zich aanpassen aan de droogte. In het zuiden is de kalksteen, door de zee werd afgezet in het Secundair, vermengd met bauxiet en leem. Men treft er een aantal kleine plateaus aan met een dunne laag aarde aan de oppervlakte, zodat de wijnstokken lang moeten wortelen.

Onze wijnen