Quarts de Chaume

Inleiding

De appellatie Quarts de Chaume bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers. De appellatie brengt zoete witte wijnen voort.
Hoewel Quarts de Chaume slechts een bescheiden grootte kent, is het een legendarische cru die zijn naam dankt aan een historische gewoonte.
We vinden de wijngaarden enkel op de linkeroever, waar ze een deel van de hellingen innemen van de gemeente Rochefort sur loire. De wijngaarden bevinden zich aan de voet van het gehucht Chaume, op drie, door erosie vervormde, hellingen. Ze komen in waaiervorm naar de rivier - de Layon.
Quarts de Chaume is zeker een concurrent voor de prestigieuze buur van Bonnezeaux, die meer stroomopwaarts is gelegen aan de Layon.

Geschiedenis

De wijn zelf appelleert nog steeds aan een Middeleeuws gebruik dat de landheer een vierde van de totale oogst toekende. De landheer mocht daarbovenop nog eens zelf de beste barriques uitkiezen.

De wijnbouw

De AOC Quarts de Chaume heeft een aangeplante oppervlakte van 60 ha.
Het AOC decreet dateert van 10 augustus 1954 en werd het laatst aangepast in 2003.
Het decreet geldt enkel voor witte wijnen.
Het minimum percentage van de alcohol moet minstens 12° bedragen.
De AOC Quarts de Chaume moet bestaan uit het druivenras Chenin blanc.
Het maximum rendement mag de 25 hl/ha niet overschrijden.
Manuele oogst is verplicht en het oogsten dient te gebeuren in herhaaldelijke plukbeurten.

De ochtendnevel die tot stand komt door de aanwezigheid van de rivier Layon zorgt voor de ontwikkeling van het proces van edele rotting. Het is enkel door deze edele rotting dat men kwaliteitsvolle likoreuze wijnen verkrijgt.
De oogst van de Quarts de Chaume verloopt door opeenvolgende plukbeurten.
De wijnen van deze appellatie kennen aanzien en worden snel harmonieus. Het is echter vaak na een lange periode van rust dat hun wijnen volheid en hun weelderige smaak ontplooien. Men kent de wijnen een bewaartijd van wel 20 jaar toe.

 

Terroir & Klimaat

De ondergrond bestaat voor het grootste deel uit leisteen, en is verder samengesteld uit grof zand, silicaatsteen en op enkele plaatsen ook uit klei.
De bodems zijn mager en waterdoorlatend. Ze beschikken over steile hellingen die het wegvloeien van de neerslag en het wederopwarmen van de bodem versnellen. 
De nabijheid van de layon werkt de ochtendnevel in de hand.

Een door de Atlantische oceaan beïnvloed maritiem, mild, klimaat met relatief weinig regen en meest westelijke, Atlantische winden. In de zomer is het meest warm en zonnig. De herfst is relatief warm, vochtig en nevelig.

Druivensoorten

Het aangeplante druivenras bij uitstek is de Chenin Blanc.

Onze wijnen