Muscat de Rivesaltes

Inleiding

Deze AOC is gelegen in de Côtes de Roussillon bestrijkt of overlapt de AOC's Banyuls, Maury en Rivesaltes.

Het AOC decreet

Muscat de Rivesaltes verkreeg op 19 mei 1972 een AOC voor dessertwijnen die gemaakt mogen worden van twee druivenrassen: muscat à petit grains en muscat d'alexandrie.

90 gemeentes behoren tot het gebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen.
De most moet minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter bezitten.

Het restsuikergehalte moet 100 gram per liter zijn.
De opbrengst mag maximaal 30 hectoliter per hectare opleveren.

De Wijnen

De vinificatie geschiedt meestal traditioneel zoals bij witte wijn. De laatste jaren wordt ook, voordat de gisting en alcoholtoevoeging begint, macération pelliculaire toegepast gedurende 6 tot 12 uur of soms macération carbonique gedurende 5 tot 10 dagen. De gisting en opslag zijn meestal reductief (zonder zuurstof).

Soms wordt al vroeg gebotteld om een Muscat de Noël, een kerstwijn, uit te brengen. Meestal echter wordt gedurende minimaal vijf maanden opslag toegepast. Toch wordt over het algemeen vroeg gebotteld om de wijn fruitig en fris te houden.

De wijnen zijn bleek goudgeel tot geel van kleur met groene en roze nuances en geuren naar exotische vruchten, perzik, citroen, muskaat en munt. Later na verouderen, soms jaren durende, is er sprake van amberkleurige wijnen met geuren van honing en gekonfijte abrikozen.

Terroir

De bodem in het gebied met de rivieren Tech, Agly en Têt bestaat meestal uit lei- of kalksteen.

Onze wijnen