Muscat Beaumes-de-Venise

Inleiding

Het wijngebied is gelegen op de hellingen van de Beaumes-de-Venise, aan de zuidzijde van de Dentelles de Montmirail, in het departement Vaucluse.

Kenners beschouwen de muskaatwijn als een van de beste van Frankrijk. Deze wijn wordt als aperitief en als dessertwijn genuttigd.

Geschiedenis

In de 1e eeuw vermeldt Plinius de Oudere het bestaan van de Muscat, de lekker wegdrinkende en fruitige wijn, die sinds lang verbouwd wordt in Balme, in zijn 'Historia Naturalis'. Hij had hem de bijnaam gegeven van 'wijn van de bijen'. Later, in de 14e eeuw, liet paus Clemens V een Muscatwijngaard van 70 ha aanplanten op de hellingen van Beaumes-de-Venise. En in 1945 werd het decreet uitgevaardigd met terugwerkende kracht tot 1 september 1943, dat de wijn verhief tot AOC Muscat de Beaumes-de-Venise Vin Doux Naturel.

Het AOC decreet

Muscat Beaumes-de-Venise is sedert 1943 geklasseerd als AOC voor de witte vins doux naturel wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 12155% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 30 hectoliter per hectare opleveren.

De druiven moet een suikergehalte hebben dat hoger is dan 252 gram per liter. De wijnen moeten een suikergehalte hebben van minstens 110 gram/liter.

Het gebruikte druivenras is 100% muscat à petit grains.

De Wijnen

De wijnen hebben een gouden kleurspiegel die soms lichtjes naar roze zweemt. Het is een zeer geparfumeerde wijn die herinnert aan bloemen en citrusvruchten, en met enkele exotische toetsen zoals lychee. Hij geeft veel zachtheid in de mond en heeft een lange afdronk. Hij wordt geapprecieerd als aperitief, doch wordt ook gedronken bij meloen. De muscat gaat goed samen met gerookte zalm, een in de pan gebakken lapje foie gras, sommige schimmelkazen en met vruchtendesserts. Hij moet jong en koel gedronken worden om zijn echte frisheid te ervaren, maar hij kan ook een hele tijd bewaren.

De gisting vindt plaats bij lage temperatuur, beginnend met twee weken 13°C en daarna oplopen tot 20°C.. Noch bij de vinificatie noch bij de opslag wordt gebruik gemaakt van eiken vaten. Na de langzame gisting vindt meestal opslag plaats in roestvrijstalen tanks. In maart na de oogst wordt alvorens te bottelen gefiltreerd om een heldere wijn te verkrijgen. Na het bottelen kan de wijn verkocht worden.

Klimaat

Mediterraan, warm en droog, met een mistral die getemperd wordt door het massief van de Dentelles.

Terroir

Zandhoudende mergel in het zuiden en klei-kalksteenbodems in het noorden.

Onze wijnen