Montagny

MontagnyInleiding

De gemeente Montagny, met eigen herkomstbenaming, kunnen we terugvinden in de Côte Chalonnaise waartoe ook Bouzeron, Rully, Mercurey en Givry behoren. Het is de meest zuidelijk gelegen gemeente van de AOC-Villages. De wijnen werden vroeger als Côte de Buxy verkocht.
Montagny AOC produceert enkel witte wijnen die meestal een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding kennen. 51 climats zijn geklasseerd als Premier Cru.

Geschiedenis

De benaming Montagny komt voort van het Latijnse "Montanum". Het waren uiteraard de Romeinen die deze benaming gaven bij de bezetting van het gebied.
De start van de wijnbouw gaat terug tot in de 10de eeuw wanneer de kanunniken er zich vestigden en er de wijngaarden laten opbloeien. De wijnbouw kende een bloei door de revolutie in 1789. Meerdere wijnbedrijven kenden er hun ontstaan. De dag van vandaag zijn er een honderdtal wijnboeren actief.

De wijnbouw

Het AOC decreet dateert van 11 september 1936.
De herkomstbenaming mag gevolgd worden door hetzij de bepaling Premier Cru, hetzij de naam van de wijngaard vanwaar de druiven afkomstig zijn, hetzij door beide benamingen als de wijn gemaakt werd met druiven die afkomstig zijn van een stuk wijngaard dat binnen het als Premier Cru geklasseerde gebied ligt.
De benaming geldt voor 350 ha wijngaarden waarvan er 200 tot Premier Cru zijn benoemd.
De wijngaarden moeten liggen in de gemeenten Montagny, Buxy, St. Vallerin en Jully-les-Buxy.

Het alcoholpercentage moet minimum 11% bedragen voor de Montagny AOC en 11,5% voor de Montagny Premier Cru AOC.

Het maximum rendement mag 50 hl/ha bedragen.
 

De wijnen van Montagny worden gekenmerkt door een stevige, sappige smaak en een licht nootachtig aroma. Je herkent er ook minerale tinten in. Het zijn droge eersteklas wijnen, vaak discreet wanneer ze jong zijn.
De Montagny wijnen zijn minder taai en rijk dan de witte Bourgognes van de Côte de Beaune. In koude jaren kunnen ze wel wat povertjes overkomen. Maar de beste hebben finesse en verouderen zeer goed, waarbij het minerale karakter ook meer uit de verf komt.

Terroir & Klimaat

De wijngaarden bevinden zich op heuvelruggen op een hoogte tussen de 200 en de 400 meter boven de zeespiegel. De hellingen zijn over het algemeen vanuit noordoost naar het zuiden gericht. 
In de kalkrijke bodem vinden we niet alleen schelpjes maar meestal nog kleiachtig slib.
Het overheersende landklimaat geeft strenge winters en zomers met hoge temperaturen.

Druivensoorten

De Montagny AOC of Montagny Premier Cru AOC mag enkel gevinifieerd worden met de Chardonnay druif.
 

Premier Cru - Climats

In de gemeente Montagny: Vignes Saint-Pierre, Les Combes, Saint-Ytages, Les Charmelottes, Champ Toiseau, Vignes sur le Cloux, Les Garchères, Vignes Couland, Les Bouchots, Les Burnins, Les Perrières, Les Treuffères, Montcuchot, Vigne du Soleil, Les Maroques, Les Beaux Champs, Les Macles, Creux de Beaux Champs, L'Épaule, Les Platières, Les Jardins, Les Coères, Saint-Morille, Les Vignes Derrière, Les Bordes, Les Las, Les Gouresses, Les Paquieres, Montorge, Les Resses, Le Cloux, Sous les Feilles.
In de gemeente Buxy: La Grande Pièce, Le Clos Chaudron, Les Vignes des Près, Le Vieux Château, La condemine du Vieux Château, Le Clouzot, Les Pidances, Les Coudrettes, Les Vignes Longues, Cornevent, Mont Laurent, Les Bonneveaux, Les Bassets.
In de gemeente Saint-Vallerin: Les Paquiers, Les Craboulettes, Les Coères, La Moullière, Les Resses.
In de gemeente Jully-lès-Buxy: Les Coères, Les Chaniots, Chazelle.

Onze wijnen