Minervois

Inleiding

Deze in het binnenland gelegen AOC ligt ten noorden van de lijn Narbonne en Carcassonne met als zuidgrens het Canal du Midi en de rivier de Aude en als noordgrens de Montagne noir. De streek ligt in twee departementen, de Hérault en de Aude. Het gebied omvat 61 gemeenten en ligt op hoogten van 50 tot 350 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De menselijke sporen gaan heel ver terug. Lang voor onze tijdrekening leefde hier de holenmens. Met de komst van de Romeinen gaat de hele streek zich interesseren aan de wijnbouw. De eerste aanplantingen gebeuren in de vlaktes. De Haut Minervois zal pas later tot ontwikkeling komen, onder invloed van de monniken. De Minervois heeft het geweld van Simon de Montfort en de katharenkruistocht aan den lijve ondervonden. Minerve was een katharencentrum en het beleg van de stad is een zwarte bladzijde in de geschiedenis.
Tijdens de economische expansie van de 18e eeuw, draagt vooral het Canal du Midi zijn steentje bij. Het kanaal werd gebouwd door Pierre Paul Riquet en is nu door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De wijnbouwers van de Minervois streven sinds de jaren 50 een politiek van kwaliteit na en zagen hun inspanningen bekroond door het verkrijgen van een AOC in 1985.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Minervois wijnen dateert van 1985.

61 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen voor de rode en rosé wijnen en 11% voor de witte wijnen.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent de AOC erkenning voor zowel rode, rosé als witte wijnen.

Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan: syrah, mourvèdre, grenache lladoner pelut, carignan, cinsault, piquepoul, terret en aspiran.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn grenache blanc, bourboulenc, marsanne, roussanne, macabeu en rolle. Als secundaire rassen zijn ook picpoul, clairette en terret blanc toegestaan.

De Wijnen

De jonge rode wijnen zijn elegant en goed gestructureerd, met aroma's van zwarte bessen, viooltjes, kaneel en vanille. Wanneer ze rijper worden, evolueren de aroma's naar leder, gekonfijt fruit en pruimen. De tannines zijn zijdeachtig, de afdronk is lang en vol.

Witte wijnen geuren naar exotische vruchten en bloemen.

Bij het maken van rode wijnen wordt vaak ontsteeld, traditioneel gevinifieerd en na de alcoholische ook de malolactische gisting toegepast. De laatste jaren worden ook zogenaamde rode Minervois Noble wijnen gemaakt waarbij de oogst laat valt.

Bij rosé wijnen wordt vaak de saignée methode toegepast. Deze wijnen geuren naar kleine rode vruchten, cassis en framboos.

Klimaat

Een mediterrane dominantie met oceaaninvloeden in het westelijke gedeelte (Clamoux en Côtes Noires). Het gedeelte van de Causse boven 200 meter heeft iets strengere winters.

Terroir

De Clamoux, de Argent Double, de Ognon en de Cesse hebben in hun afdaling van de Montagne Noire naar de Aude een reeks terrassen geschapen, die bestaan uit kiezel, zandsteen, schist of kalksteen. In het noordwesten, nabij Caunes-Minervois, vind men aders van schist en roze marmer. De hoger gelegen zones bestaan uit Causses (karstgebieden), die doorsneden zijn met indrukwekkende kloven.

Onze wijnen