Madiran

Inleiding

Madiran is gelegen in een bocht van de rivier Adour, op een 70 km van de Pyreneeën en een 100 km van de Atlantische Oceaan. We bevinden ons op het kruispunt van de departementen Pyrénées Atlantiques, Hautes Pyrénées en Gers. 
De productiezone beslaat 37 gemeentes. Vijf van deze gemeentes vormen de kern van het gebied. Het zijn: Madiran, Aydie, Crouseilles, Viella en Maumusson. 
De wijngaarden zijn te vinden op parallel noord-zuid lopende heuvelruggen met een hoogte tot 300 meter. De AOC Madiran slaat enkel terug op rode wijnen. De witte wijnen die onder dezelfde productiezone worden gemaakt krijgen de naam van de zusterappellatie Pacherenc du Vic-Bilh.

Van belang om weten is dat de techniek van délestage en micro-bullage in Madiran wordt toegepast.

De wijnbouw

Het AOC Madiran decreet dateert van 19 juli 1948 en geldt voor rode wijnen.
De AOC Madiran moet bestaan uit minstens 40 en maximum 60% Tannat en mag aangevuld worden met Fer Servadou, Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon.
Het maximum rendement bedraagt 55hl/ha.
Het minimum alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen en mag maximum 14% zijn. 
De plantdichtheid bedraagt 4.000 wijnstokken/ha. 
Madiran AOC mag pas op de markt worden gebracht vanaf 1 november van het jaar volgend op de oogst.

De wijnen

Afhankelijk van het type terroir en de assemblage, maar ook van de wijze van vinificatie en opvoeding, kan Madiran verschillende gezichten tonen die bij een langere opvoeding steeds markanter worden. Er zijn drie types:
Zo is er een Madiran met uitgesproken fruitaroma's, afkomstig van een assemblage met de nodige Cabernets daarin, en met goede maar geenszins dominante tannines. Dit is het type om bij voorkeur jong te drinken.
Madiran met meer tannine kan vijf tot zes jaar rijpen om ronder te worden en ondergaat daarbij een interessante aromatische ontwikkeling.
Madiran als bewaarwijn is in de regel gebaseerd op een hoog percentage Tannat. Dit type is nog meer gebaat bij rijping op barrique en gaat makkelijk tien jaar of langer mee.

Terroir & Klimaat

Twee bodemtypes komen het meest voor. De grepp bodem (ook wel boulbènes of alios genoemd) bestaan uit ijzer- en magnesiumhoudende componenten die een harde rotslaag vormen, ondoordringbaar voor water en rotsen. Deze bodems bedekt met arme 'boulbènes' van klei en organisch materiaal, produceren vaak intense, zwarte wijnen met een stevige lading tannine.
De kleibodems met kiezels, bestaande uit zanderig leem en vaak zeer rijk aan kiezel, hebben daarentegen wel een goede drainage en leveren rondere wijnen met royale tannines op. 

De nabijheid van de Pyreneeën en van de Atlantische Oceaan verlenen aan dit gevarieerde terroir een over het algemeen zacht maritiem klimaat met gemiddelde vochtigheid. Het profiteert van de geringe neerslag tijdens de zomer en het vroege najaar. Dit doet zich vooral voor in het zuidwesten van de appellatie. Het noordoosten is droger en meer continentaal. 

Druivensoorten

De Tannat druif is de onbetwiste ster in de wijngaard. Hij beslaat ongeveer zo'n 800 ha van de totaal 1260 ha die de appellatie groot is. Het is een laatrijpende druif zie zijn naam dankt aan de grote hoeveelheid tannines in de schil. 
Andere toegelaten druivensoorten zijn Fer Servadou (Pinenc), Cabernet Franc (Bouchy) en Cabernet Sauvignon.

Onze wijnen