Inleiding
Lombardije is een Noord Italiaanse Regio. Ze strekt zich uit van de uitlopers van de Alpen in het noorden tot de Po in het zuiden. De hoofdstad is Milaan. Andere belangrijke steden zijn onder andere Bergamo en Brescia. Tevens grenst het aan het Zwitserse Ticino.
Deze regio is op toeristisch gebied vooral gekend omwille van zijn meren. We vinden hier namelijk het Lago di Garda, Lago Maggiore en het Lago di Como.
Het klimaat is zoals in Piemonte en Aosta: de zomers zijn lang en heet en de herfst is meestal mooi. De winters kunnen bitter koud zijn.
Specialiteiten
Milaan staat bekend als de mode stad van Italië. Dit is niet zomaar gekomen... Op de flanken van de eerste heuvels van de Alpen wordt, naast wijnstokken, ook de moerbei aangeplant op de minerale bodems. De moerbei wordt al sinds de Middeleeuwen aangeplant om de zijdewormen aan te trekken, die op hun beurt zorgen voor de fameuze zijdedraad van uitzonderlijke kwaliteit om zijn unieke glanzende fijnheid en tegelijk stevige kracht.
De Povlakte speelt een belangrijke rol. Er is immers veel veeteelt, op de weigronden in de Povlakte. Van de melk wordt onder andere de beroemde schimmelkaas Gorgonzola gemaakt.
Op culinair gebied kennen we vooral de ossobuco en de cotoletta alla milanese.
Verder wordt er rijst en graan verbouwd en is er veel fruitteelt.
Wijnbouw
Wijnbouw heeft een bescheiden plaats in dit gebied. De wijnen staan in de schaduw van die van de omliggende gebieden Piemonte, Toscane en Veneto.
De inwoners van Milaan zijn zelf de grootste afnemers van wijn uit Lombardia. De wijnboeren hebben bijgevolg niet veel moeite om hun product te verkopen. Dat maakt dat de meeste wijn van Lombardia niet erg inspirerend is.

Toch stellen we de laatste jaren vast dat de wijnbouw wint aan kwaliteit. Dat merken we ook aan het stijgende aantal DOCG wijnen (5). De laatste jaren werden zowel de Oltrepó Pavese en de Moscato di Scanzo tot deze status gepromoveerd.
Hoewel de productie van rode wijnen overheerst in Lombardia is toch vooral de schuimwijn toonaangevend. Uiteraard heb je de curiositeit van de Sforzato.
Gebruikte rode druivenrassen: Ancellotta, Barbera, Bonarda, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chiavennasca (Nebbiolo), Corvina, Croatino, Dolcetto, Fortana, Franciona, Freisa, Gropello, Incrocio Teri n. 1, Lambrusco, Marzemino, Merlot, Molinara, Montepulciano, Moscato, Negrara, Pignola, Pinot Nero, Raboso Veronese, Rondinella, Rossola Nera, Sangiovese, Schiava, Ughetta, Uva Rara, Vespolina.
Gebruikte witte druivenrassen: Chardonnay, Cortese, Garganega, Incrocio Manzoni 6.0.13, Invernenga, Moscato Bianco, Muller Thurgau, Malvasia Bianca, Pignola, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Prosecco, Riesling Renano, Riesling Italico, Sauvignon Blanc, Tocai Friulano, Trebbiano, Verdeca.
Wijngebieden
Lombardia kent een stijgend aantal DOCG-gebieden; vijf ondertussen. Daarnaast zijn er nog eens 14 DOC's en 12 IGT's.
- Franciacorta DOCG
- Moscato di Scanzo DOCG
- Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG
- Sforzato di Valtellina DOCG
- Valtellina Superiore DOCG
- Botticino DOC
- Capriano del Colle DOC
- Casteggio DOC
- Cellatica DOC
- Curtefranca DOC
- Garda DOC
- Garda Colli Mantovani DOC
- Lambrusco Mantovano DOC
- Lugana DOC
- Oltrepò Pavese DOC
- Riviera del Garda Bresciano DOC
- San Colombano al Lambro DOC
- San Martino della Battaglia DOC
- Valcalepio DOC
- Valtellina DOC