Hermitage

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over 3 gemeenten van het departement Drôme: Tain-l'Hermitage, Crozes-Hermitage en Larnage op de linkeroever van de Rhône.

De kwaliteit van de rode Hermitage wijnen steekt ver uit boven die van Crozes-Hermitage.

Geschiedenis

Er wordt beweerd dat ridder Gaspard de Sterimberg het bestrijden van de Albigenzen beu was, tot inkeer kwam en zich verder wijdde aan het gebed en de wijnbouw in een "ermitage" (kluizenaarsoord) boven op de heuvel Tain. Alle wijn is afkomstig van de heuvels die ten noorden liggen van de Rhônebocht. De op het zuiden gelegen hellingen zijn vaak zeer steil en daarom kan er niet mechanisch worden geoogst.

Het AOC decreet

Hermitage is sedert 1937 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10,5% bedragen voor de rode wijnen en 11% voor de witte.
De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren.

De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een donkerrobijnrode kleurspiegel. Ze hebben een boeket van rode vruchten en wilde bloemen, die overgaat in nuances van steenvruchten en leder bij het verouderen. Hij is een tikkeltje hard op jeugdige leeftijd, geleidelijker aan wordt hij soepeler en ronder en heeft een nablijvende smaak van gekonfijt fruit. De rode wijn is een grote bewaarwijn, hij heeft 5, 10 of zelfs 20 jaar rijping nodig om zich helemaal te ontplooien.

De witte wijnen zijn fonkelend goudgeel van kleur. Ze hebben aroma’s van bloemen, vanille en geroosterde amandelen. In de mond is hij soepel, vol en heeft hij een lang nazinderend aroma. De witte wijn kan jong gedronken worden, maar kan bijna even goed verouderen als de rode wijn!

Na de oogst kan worden onsteeld. De gisting vindt soms nog plaats in open of gesloten kuipen, waarbij de temperatuur lastig te controleren is. Daarom wordt thans veel gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks met goede temperatuurcontrole. Voor de rode wijn vindt de gisting plaats bij 28-30°C, voor de witte bij 15-18°C. Bij rode wijn wordt regelmatig malolactische gisting toegepast, bij witte veel minder vaak om zuur te behouden. De wijnen worden na de gisting vaak gedurende 12 tot 18 maanden op hout opgeslagen. Hiervoor worden vaten van 225,600 en 1500 liter gebruikt. De topwijnen worden (gedeeltelijk) op nieuw eiken vaten gelegd.

Klimaat

De meeste hellingen liggen op het zuiden, en zijn dus beschut tegen de noordenwinden. Veel zon.

Terroir

Grindrijk granietzand, bedekt met micaschisten en gneis en terrassen met afgeronde alluviale keien (een diversiteit die de aanwezigheid verklaart van plaatsnamen zoals: Bessards, Greffieux, Méal, Rocoule, Beaumes enz...).

Onze wijnen