Genève

Inleiding

De wijngaarden in het wijngebied van Genève zijn verdeeld over drie regio's: de Mandement, op de rechteroever, met Satigny als grootste wijngemeente in Zwitserland, de streek Entre Arve et Lac, met onder meer de gemeente Lully en ten slotte Entre Arve et Rhône met bijvoorbeeld de gemeente Jussy.

De wijnbouw

De voornaamste appellaties in het wijngebied van Genève zijn: Choully, Satigny, Peissy, Russin, Dardagny, Lully, Bardonnex, Cologny, Jussy, Choulex, Hermance, Céligny en Collex-Bossy.

De Chasselas de Genève AOC is een droge witte wijn, die zeer goed de verschillende terroirs weergeeft. Hij moet jong gedronken worden en je kan hem het beste serveren als aperitief of bij riviervis.

De Aligoté de Genève rijpt in kuipen en kent aroma's van citrusvruchten en citroen. Hij leent zich maximum tot 3 jaar bewaarcapaciteit. Schenken doe je deze witte wijn het beste bij riviervis of bij kaasgerechten.

De Gamay AOC is een rode wijn waarbij de rijping meestal plaats vindt in kuipen. Hij heeft een donkere kersenrode kleur en aroma's van aardbeien en frambozen. Hij wordt het beste jong gedronken en gaat goed bij wit vlees, vooral varkensvlees en ragout van Genève.

De rode Gamaret AOC kent een rijping in kuipen en op vat, heeft een donkere kleur en aroma's van rijp zwart fruit en kent warme en soepele tannines. Hij heeft een bewaarpotentieel tot 10 jaar en begeleidt zeer goed rood vlees, lamsvlees en gekruide schotels.

Terroir & Klimaat

Klei en zandgrond is de meest voorkomende ondergrond. Plaatselijk is de ondergrond ook nog kiezelrijk en kalkachtig.

Druivensoorten

Naast de alomtegenwoordige Gamay en Chasselas, heeft het wijngebied van Genève meer dan 25 druivenrassen, allen goed aangepast aan hun terroir.
De belangrijkste witte variëteiten zijn: Chasselas, Chardonnay, Riesling x Sylvaner, Pinot Blanc, Aligoté, Pinot Gris en Sauvignon Blanc.
De belangrijkste rode druivensoorten zijn: Gamay, Pinot Noir en Gamaret.

Onze wijnen