Inleiding
Fitou, de oudste AOC van de Languedoc, ligt in het departement Aude, ten zuiden en ten zuidwesten van de stad Narbonne en is ingebed in het zuidelijke gedeelte van Corbières. De wijnen uit Fitou worden wel beschouwd als superieure Corbières wijnen. Het Massif des Corbières met forse hellingen, valleien en kalkplateaus ligt er middenin. Het gebied wordt ingedeeld in twee zones: het maritieme deel aan zee ten noordwesten van het Étang de Leucate, en het hoger gelegen gedeelte (de Haut Fitou) in het binnenland.
Geschiedenis
'La Fitounie' werd doorkruist door de Via Domitiana en kende een bewogen geschiedenis. Het was een verplichte doorgang voor alle legers die van het noorden naar het zuiden trokken. De streek zag Carthagers, Romeinen en Visigothen en nog vele anderen voorbijtrekken. De Grieken hebben de wijnstok ingevoerd langs de kust en de Romeinen ontwikkelden de wijngaarden verder. Maar in die tijd was Fitou - en daar komt misschien wel de naam vandaan - de uiterste grens (Fita) van Gallië en Iberië, wat er een niet ongevaarlijke streek van maakte. Na eeuwen van onrust en kruistochten - waarvan de burchten Peyrepertuse en Quéribus nog getuigen - verwierven de wijnen van Fitou stilaan een goede reputatie. Dat was in de 17e en 18e eeuw.
De bekendheid en de kwaliteit zorgden ervoor dat nog eens twee eeuwen later, en meer precies in 1948, de rode Fitou als eerste een AOC kreeg in de Languedoc.
Het AOC decreet
Het AOC decreet voor de Fitou wijnen dateert van 1948. Momenteel geldt de AOC enkel voor de rode wijnen. De rosé en witte wijnen vallen onder de AOC Corbières.
9 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 12% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 45 hectoliter per hectare opleveren.
Grenache en carignan (minstens 30%) zijn twee verplichte druivenrassen in de cépage. Daarnaast mag er ook gebruik worden gemaakt van syrah en mourvèdre.
De wijn mag pas één jaar na de oogst verkocht worden.
De Wijnen
Rijpe en evenwichtige wijnen met complexe en rijke aroma's: rood fruit (braambessen, frambozen), peper, rijp fruit, gedroogde pruimen, geroosterde amandelen, leder, garrigue.
In principe kent men twee typen van vinificatie. Ten eerste heb je de macération van niet gekneusde druiven. Deze methode wordt zeer frequent toegepast en levert soepele, fruitige en fraai gekleurde wijnen. Vervolgens heb je de traditionele methode waarbij de druiven worden ontsteelt en vervolgens worden vergist gedurende 8 tot 10 dagen bij 25°C. Daarna wordt de wijn meestal opgelegd op eiken vaten en soms op foeders.
Klimaat
Mediterraan, met aan de kust een vrij zwakke regenval die gedeeltelijk gecompenseerd wordt door de vochtigheid van de lucht. Het achterland, van de zee afgescheiden door een rotsbarrière, is droger.
Terroir
Kleine heuvels, afgescheiden van de zee door lagunevijvers, een kalkhoudende leemgrond voor het maritieme gedeelte van het productiegebied. De bergachtige zone karakteriseert zich door een schistbodem van geringe diepte. Enkele terrassen met stenen achteraan in het bassin Tuchan-Paziols.