Côtes du Vivarais

Inleiding

Het AOC gebied Côtes du Vivarais situeert zich op de grens van de Rhône vallei en de Cevennen. Het ligt in het departement Ardèche. Vroeger werden hier, omwille van de hoge productie per hectare, enkel tafelwijnen gemaakt.

14 gemeenten maken deel uit van het AOC gebied (Barjac, Bidon,  Gras, Issirac, Larnas, Labastide de Virac, Lagorce, Le Garn, Montclus, Orgnac l'Aven, Saint-Montant, Saint-Privat de Champclos, Saint-Rémèze en Vinezac)

Het AOC decreet

De AOC Côtes du Vivarais werd toegekend in 1999.

Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 60 hectoliter per hectare opleveren.

Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Vivarais rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn: grenache, cinsault, syrah en carignan.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache blanc (minstens 50%), clairette en marsanne.

De Wijnen

De rode wijnen zijn fris, fruitig en licht. Ze worden gemaakt volgens de macération carbonique. De gisting duurt 4 tot 9 dagen en de botteling vindt tamelijk vroeg plaats. Bijgevolg komen de wijnen vroeg in de handel terecht; nl. in het voorjaar na de oogst.

Klimaat

Mediterraan klimaat met veel zon, met regelmatig de mistral, een harde, koude noordenwind die meestal enige dagen duurt. Droog klimaat. In de lente en herfst valt er nog minder regen dan aan de Middellandse zee kust.

Terroir

De bodem bestaat voornamelijk uit Jura kalk.

Onze wijnen