Coonawarra

Inleiding

Coonawarra vinden we terug in South-Australia. De streek heeft zich een wereldreputatie opgebouwd inzake Cabernet Sauvignon wijnen. De bijnaam van deze streek is dus niet voor niets de Médoc van Australië. Meer recent zijn echter ook andere druivenrassen in opmars zoals Merlot, Malbec en vooral Shiraz.

Wijnbouw

De combinatie van de terroir en het koelere klimaat brengt krachtige maar subtiele wijnen voort. 
Omwille van het overweldigende succes zijn er vele nieuwe wijngaarden aangeplant. Dit gebeurde echter ook op plaatsen die buiten het terra rossa gebied met zijn specifieke kenmerken liggen. Deze nieuwe wijngaarden mogen wel de naam Coonawarra dragen, maar moeten nog alles bewijzen op het gebied van kwaliteit.
De wijnen uit Coonawarra hebben er doorgaans baat bij enkele jaren in de kelder door te brengen.

Ook al is Coonawarra geschikt voor Cabernet Sauvignon wijnen en wordt ze de Médoc van Australië genoemd, bestaan er wel belangrijke verschilpunten inzake de stijl van wijnmaken. Meestal wordt hier namelijk de nadruk gelegd op de rijpheid van het fruit en de intensiteit van de smaken. Een krachtige, fruitige wijn dus met soepele tannines.
Naast de Cabernet Sauvignon worden Malbec, Merlot en Shiraz vaak gebruikt in blends om de structuur van de wijn te verbeteren. Shiraz wordt echter ook vaak als monocépage gemaakt en de kwaliteit schommelt van alledaags tot topkwaliteit. Chardonnay ontbeert vaak een beetje elegantie.

Bodem en klimaat

In Coonawarra wordt de zogenaamde terra rossa gevonden. Dit is rode grond met een hoog ijzergehalte, die heel geschikt is voor Cabernet Sauvignon. Coonawarra is bovendien één van de koelere regio's in Australië die kwaliteitswijnen produceert.
Het Coonawarra klimaat kent warme zomers en koude regenachtige winters.

Coonawarra

Onze wijnen