Inleiding
Deze kleine AOC ligt midden in het departement l'Hérault ten noordoosten van Béziers, ten noorden van de stad Pézenas en ten westen van Montpellier. Het gebied ziet uit op het dal van de rivier de l'Hérault en is circa 30 kilometer van de zee verwijderd.
In het gebied worden ook rode en roséwijnen geproduceerd, die in de meeste gevallen de AOC Coteaux du Languedoc dragen of en vin de pays zijn.
Buiten de streek zijn de wijnen vrij onbekend, ze worden voornamelijk lokaal geconsumeerd.
Geschiedenis
De wijngeschiedenis begon al lang geleden. De wijnstokken hebben geen verre weg afgelegd. Ze zijn afkomstig van de oevers van de Hérault. Plinius de Oude, die in de 1e eeuw zijn 'Naturalis Historia' schreef, vermeldde al deze witte wijn. Er waren toen ook producenten van amfora's in de omgeving. Later wordt de Clairette vermeld in de rekeningen van de keldermeester van Lodewijk XI. Hij maakte onderscheid tussen de Cleratz, een zoete witte wijn en de Picquardentz, een droge witte wijn. Deze traditionele productie bleef eeuwenlang behouden, tot ze in 1948 een AOC klassering verkreeg.
Het AOC decreet
Het AOC decreet voor Clairette du Languedoc werd toegekend in 1948 en schrijft voor dat de wijn enkel mag gebruikt worden van druiven die afkomstig zijn van het ras clairette.
Clairette du Languedoc telt 8 gemeentes.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.
De oogst dient manueel te gebeuren.
De AOC laat vier types witte wijnen toe: sec, demi sec, moelleux en rancio. De sec is droog en bevat 12% alcohol. De moelleux is in feite een vin doux naturel met 12% alcohol en 40 gram suiker per liter. De rancio bevat 14% alcohol.
De Wijnen
De zoete Clairette wordt overheerst door honing en perzik, en koppelt aroma's van peren aan een stevige neus. Nasmaak van een volle en zachte wijn.
De jonge, droge witte wijnen vertonen een toets van passievrucht, guave en mango. Als ze rijper worden krijgen ze aroma's van hazelnoot en jam.
De vinificatie wordt op volgende wijze uitgevoerd. Na de manuele oogst wordt soms gemacereerd, maar meestal wordt direct geperst, daarna volgt een langzame gisting bij 17°C die vervolgens wordt gestopt door een koudebehandeling van één uur, daarna wordt gefiltreerd om de gistcellen kwijt te raken. Om een hoger alcoholgehalte te verkrijgen wordt soms alcohol toegevoegd.
Klimaat
Mediterraan, beïnvloed door de verste uitlopers van de Cévennes.
Terroir
In verschillende gebieden bestaat de bodem uit stenen van kwarts, silex en kalk, die vastgekoekt zitten in een kalkhoudende leemgrond. Deze typische bodem uit het Quartair noemt men 'terrasses villafranchiennes'. In het noorden komt schist aan de oppervlakte.