Cinque Terre

CinqueTerre DOC

Hoewel niet de lekkerste, is de Cinque Terre de bekendste wijn uit Liguria. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het fabelachtige uitzicht. Het is vooral door de sciacchetrà versie dat de wijn eeuwenlang alle lof kreeg om zijn gouden kleur en zeemzoete smaak. Sciacchetrà is een oud procédé van wijn maken. Vandaag noemen ze dergelijke wijnen passito's. De productiezone van Cinque Terre ligt langgerekt langs de kust en heeft ongeveer de vorm van Liguria zelf. De naam verwijst naar de vijf vissersdorpen (Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola and Riomaggiore) waar bovenop de steile rotsen de wijngaarden gelegen zijn.

De wijngaarden worden gedomineerd door de witte Bosco druif, die de stijl van de Cinque Terre bepaalt. Zij staat voor bijna de helft van de blend, aangevuld met Alborola en/of Vermentino en soms nog andere lokale druivensoorten. Door de nabijheid van de zee hebben de droge versies een zilte indruk, maar het is nog steeds de tot 17% alcohol versterkte zoete versie die de harten van de liefhebbers steelt. Er is ook een riserva die 36 maanden moet rijpen voordat hij op de markt komt.

Specificaties

  • DOC sinds 29/05/1973.
  • Cinque Terre DOC is een witte wijn. Er bestaat ook een passito versie die op de markt komt als Cinque Terre Sciacchetrà DOC. Bovendien kan er van deze passito ook een Riserva zijn.
  • 3 Subdenominaties hebben het recht om met hun naam op het etiket te komen: Costa de Sera, Costa de Campu en Costa da Posa.
  • Belangrijkste druif is de Bosco. Deze moet voor minstens 40% aanwezig zijn.
  • Aanvullende druiven zijn Alborola en Vermentino(samen voor maximum 40%). Andere toegestane druiven binnen de regio van La Spezia mogen voor maximum 20% gebruikt worden.
  • De opbrengst mag maximaal 90 hectoliter per hectare opleveren voor de Cinque Terre DOC en maximaal 60 hectoliter per hectare voor de Cinque Terre Sciacchetrà DOC.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen voor de Cinque Terre DOC, minstens 11,5% voor de aanvulling met subdenominatie en minstens 17% voor de Cinque Terre Sciacchetrà DOC.
  • De Cinque Terre Sciacchetrà DOC Riserva mag pas de 1e november van het 3e jaar na het oogstjaar op de markt komen.