Chamusca

Inleiding

Chamusca is een subregio in de Ribatejo. Deze DOC omvat de plaatsen Chamusca, Abrantes, Tramagal, Constância en Santa Maria da Coutada. Het gebied is in het midden van de Ribatejo gelegen een aan de oever van de Taag.

Het DOC decreet

Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode en rosé wijnen en minimum van 11% voor witte, 10,5% voor mousserende en 17,5% voor generosos.
De opbrengst mag maximaal 80 hectoliter per hectare opleveren voor de rode en rosé wijnen, voor de witte wijnen mag de opbrengst maximaal 90 hectoliter per jaar bedragen.
Rode wijnen moeten tot 31 maart na de oogst worden opgeslagen alvorens te bottelen. Mousserende wijnen moeten minstens 9 maanden opgeslagen worden.
De aanbevolen druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn: camarate en castelão voor minstens 30%, trincadeira preta (de 3 rassen voor minstens 80%). Verder zijn ook de rassen baga en cabernet sauvignon toegestaan.
De aanbevolen druivenrassen voor de witte wijnen zijn: arinto, fernão pires, tália, trincadeira das pratas en vital (voor samen minstens 80%). Daarnaast zijn ook de druiven cerceal branco en tamarez toegestaan.

Klimaat

Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met niet te hete zomers en niet erg koude winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeter regen per jaar.

Terroir

De bodem is zeer vruchtbaar en is voor het grootste gedeelte alluviaal (klei, zand) met soms graniet in de ondergrond.

Onze wijnen