Châteauneuf-du-Pape

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over bijna de gehele gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele stukken grond met hetzelfde bodemtype van de 4 aangrenzende gemeenten (Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues), in het departement Vaucluse en op de linkeroever van de Rhône. Vanwege de stenen in de bodem is het lastig om nieuwe wijngaarden te planten, daarom vindt men er vaak zeer oude druivenstokken (30-70 jaar oud).

De fles alleen al is welsprekend, want ze draagt in reliëf op het glas het pauselijk wapen van de stad Avignon: twee gekruiste sleutels, die van Sint-Pieter!

Geschiedenis

In de 14e eeuw kiezen de pausen, die zich in Avignon hadden geïnstalleerd, Châteauneuf-du-Pape als zomerresidentie. De 7 opeenvolgende pausen stimuleerden de wijnproductie en vergrootten het wijngebied. De strenge productievoorwaarden vormen deels de basis voor de latere AOC wetgeving.

Het AOC decreet

Châteauneuf-du-Pape is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rode en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.

De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.

Traditioneel worden 13 druivenrassen toegestaan (8 blauwe en 5 witte). Heden ten dage worden voornamelijk grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, counoise, clairette en bourboulenc gebruikt. De andere druivenrassen zijn vaccarèse, terret noir, roussanne, picpoul en picardan. De beste rode wijnen bestaan vooral uit grenache (soms tot 70%), syrah en mourvèdre. De witte wijnen hebben hun kwaliteit vooral aan de roussanne te danken.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een intense kleurspiegel en een complex boeket van rood fruit, leder, anijs, zoethout en kruiden, lichtjes balsemiek. In de mond zijn ze rond en olieachtig. Ze hebben een brede soepele vorm en een lange afdronk. De complexiteit van de rode wijnen maakt ze een ideale partner voor heel wat gerechten en de meeste kazen. Ze raken op dronk rond hun vijfde jaar, maar bewaren 10 jaar en langer, naargelang het oogstjaar.

De witte wijnen hebben een lichtgele, zeer doorzichtige kleur en een boeket met bloemige nuances, druivenblad, kamperfoelie en narcis. In de mond geven ze het gevoel van evenwicht en van lang aanhoudende aromatische frisheid in de afdronk. De witte wijnen zijn uitmuntend als aperitief en met geroosterde vis. Dit zijn wijnen die jong gedronken worden.

Na de oogst wordt vaak ontsteeld. De vinificatie vindt meestal plaats in roestvrijstalen tanks, soms in houten vaten.De gisting duurt 12-14 dagen en geschiedt bij een temperatuur van 20-25°C. Incidenteel vindt thermovinificatie plaats (twee minuten 80°C) waardoor de kleurextractie beter is. Traditionele wijnen ondergaan gedeeltelijk macération carbonique waardoor het tanninegehalte lager ligt en ze iets soepeler, fruitiger en eerder drinkbaar kunnen worden. Tegen het einde van het oogstjaar en in het begin van het nieuwe jaar vindt de malolactische gisting plaats waardoor de wijnen wat minder zuur worden. De assemblage geschiedt in het voorjaar. Nadat de twee gistingen hebben plaatsgevonden, worden de wijnen opgelegd op oude vaten of foeders. De duur van de opslag op eiken vaten bedraagt 8-10 maanden. Na vatopslag worden de wijnen vaak gefilterd, waarna de botteling plaatsvindt.

Klimaat

Dit is de droogste sector van de gehele Côtes du Rhône; de overheersende wind is de mistral, het aantal uren zonneschijn bedraagt 2.800 per jaar; de warmte die door de keien overdag opgeslagen wordt, wordt 's nachts afgegeven.

Terroir

Diep en zeer rijk aan keien; voor het grootste gedeelte samengesteld uit grote, afgeronde rolkeien van kwarts vermengd met zandige rode klei.

Onze wijnen