Carcavelos

Inleiding

Carcavelos is een kleine DOC dat gelegen is in de Estremadura, ten westen van Lissabon, aan de monding van de Taag. Carcavelos is gelegen in de gemeenten Cascais en Oeiras. Qua oppervlakte is het de kleinste DOC van Portugal. Deze wijn is momenteel nauwelijks bekend buiten de landgrenzen.

De wijnen zijn 'generoso' wijnen, ze worden versterkt met alcohol opdat men een typische aperitief of dessertwijn bekomt.

Geschiedenis

De wijnbouw in Carcavelos is reeds zeer oud. In de achttiende eeuw was dit gebied, dat onder bescherming stond van de toenmalige eerste minister Marquês de Pombal, reeds bekend om haar wijnen. In het begin van de negentiende eeuw werden de wijnen vooral naar Engeland geëxporteerd.

Het AOC decreet

Het DOC decreet ontstond in 1908.

Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren.

Het maximale suikergehalte mag 15 gram per liter bedragen.

Er mag pas gebotteld worden na 2,5 jaar opslag.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Carcavelos rood en wit.
De rode wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit de druivenrassen castelão en preto martinho. De witte wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit de druivenrassen arinto, boal, ratinho en galego dourada.

De Wijnen

Er wordt vergiste zonder schillen, pitten of stelen en dit zowel bij de witte als bij de blauwe druiven. Er wordt vaak droog gevinifieerd, waarna op het einde van de gisting alcohol wordt toegevoegd tot minimaal 15%. Het uiteindelijke alcoholpercentage ligt tussen de 17,5 en 18,5 %. De veroudering van de wijnen vindt plaats op houten vaten. De kleur van de wijn is amberkleurig. Carcavelos wijnen lijken enigszins op tawny ports. De wijn heeft een typische notenaroma (amandel, hazelnoot). Zeer oude reserva’s zijn fluweelzacht en zeer delicaat. Aanbevolen wordt de wijnen koud te serveren.

Klimaat

Het klimaat is er mild met weinig regen.

Terroir

De bodem is alluviaal van origine (zand en klei). Ook kalksteenbodems komen voor.

Onze wijnen