AOC vanaf 1971
4000 ha wijngaarden met uitsluitend rode wijn.
De Cahors wijngaarden liggen in het Zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy).
De wijngaarden strekken zich uit op ongeveer een 200 Km ten Oosten van Bordeaux. Het herkomstgebied omvat 45 gemeenten rond de lotvallei. De meeste liggen ten westen van de stad Cahors, verspreid over een afstand van 50 km.
Geschiedenis
De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk.
De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk.
Eén van de eerste verwijzingen naar wijn uit Cahors staat te lezen in een officieel document uit de 7de eeuw waarin de bisschop van Verdun zijn collega uit Cahors dankt voor tien vaten wijn die hem geschonken werden.
In de 13e eeuw werden de wijnen uit Cahors zelfs op de Londense markt genoteerd.
Aan het eind van de 19e eeuw kreeg Cahors echter ramp na ramp te verduren. Rond 1880 vernielde de phylloxera alle wijngaarden, maar ook andere fatale ziekten sloegen toe.
Men mag gerust stellen dat er vlak na de Tweede Wereldoorlog geen goede Cahorswijnen gemaakt werden. Alles ging op in anonieme bulkwijn.
Al snel kwam daar verandering in. In 1947 werd de energieke coöperatie van Parnac opgericht. Deze coöperatie slaagde erin het verder verval af te remmen.
De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de gehele oppervlakte werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De nieuwe aanplant bracht een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen tot stand en in 1971 kreeg Cahors zijn appellation contrôlée-status.
Terroir
Aan weerszijden van de Lot liggen kalkhoudende plateaus (causses). De samenstelling van deze kalk lijkt veel op die van het Bourgondische Chablis. Wild struikgewas, jeneverbesstruiken, notelaren en dorre grasvlakten bepalen hier het beeld. De plateaus reiken tot meer dan 300m boven de zeespiegel.
Ook de meer zand- en kiezelhoudende terrassen van de Lotvallei zijn uitstekend geschikt voor de auxerrois.
Cépages
De Auxerrois is de belangrijkste druivensoort van de Cahors. Deze duivensoort is beter gekend onder de naam Malbec. Ter plaatse wordt ze ook wel de Cot genoemd. Nog een andere benaming is Pressac.
In de cépage van de Cahors-wijn moet minstens 70 % Auxerrois gebruikt worden.
De cépage kan voor de rest bestaan uit Merlot (maximum 20 %), Tannat (ten hoogste 20 %) en Jurançon Noir (maximum 10 %).
Verder kan je noteren dat er in de omgeving ook Chasselas en Viognier wordt aangeplant. De Chasselas is de druif voor de meeste tafelwijnen en de Viognier wordt gebruikt voor de plaatselijke witte wijnen.
Het gemiddelde rendement ligt op 55 hl/ha.
Karakteristieken
De kleur is donkerrood, bijna zwart. De wijnen stonden dan ook lang bekend als 'Black wine'.
De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen), bloedsinaasappel, zoethout, anijs, kaneel, cacao, Chinese inkt; leder; hout en truffel
Een krachtige smaak met een grote concentratie; zware tannines en voldoende zuren. Deze typische karaktertrek is geschiedkundig te verklaren: vroeger diende deze wijn vaak als aanlengwijn voor minder goede Bordeaux.
Een lange afdronk.
De wijnen staan bekend als echte bewaarwijnen (te drinken tussen zijn 7e en 15e levensjaar) waar je het nodige geduld voor dient op te brengen. De laatste jaren worden er echter ook lichtere, minder geconcentreerde en minder karaktervolle wijnen geproduceerd die al na een paar jaar gedronken kunnen worden.
Millésimes
Uitzonderlijk goede jaren zijn 1989, 1995 en 1998.
Goede jaren zijn 1988, 1990 en 1996.
Gemiddelde jaren zijn 1993, 1994 en 1997.
Wijnevenementen
Fête du vin in Albas: in het weekend van Pinksteren
Fête des Caves particulières: eerste week van augustus
Ban des Vendanges: half september
Gastronomie
Wijnen uit Cahors zijn bijzonder geconcentreerd en krachtig van smaak, waardoor ze perfect passen bij stevige gerechten op basis van rood vlees of uitgesproken kruiden.
La Chantrerie
La Chantrerie is een genootschap opgericht onder impuls van een groepje vrienden producenten die een evenwicht wilden bouwen in de kwaliteit van de producten van de Quercy en de gastronomie. Het zijn voornamelijk wijnproducenten, die samen met enkele specialisten van truffel kwekerijen, de streekkwaliteit willen garanderen.
Als kwaliteitslabel ontwierpen ze een speciale fles waarop de naam van het genootschap duidelijk zichtbaar is.