Cabardès

Inleiding

Deze AOC, gelegen in het departement l'Aude, ligt ten noorden en noordwesten van de stad Carcassonne, ten westen van de AOC Minervois en ten noordoosten van de AOC Côtes de Malapère. In het noorden ligt de Montagne Noire van waaruit kleine riviertjes naar het zuiden stromen.

Geschiedenis

In het begin van onze tijdrekening kende het land van Cabardès een intense economische activiteit. Op de hellingen van de Montagne Noire werden bossen met beuken en kastanjebomen geëxploiteerd, er waren ijzer- en goudmijnen en uiteraard olijven en wijngaarden. Tijdens de Middeleeuwen zorgden de monniken voor een uitbreiding van het wijngebied. In de 18e eeuw richtte de industrie zich op textiel, zeemleerfabricatie en mijnbouw. Een aantal ondernemers wilde van twee walletjes eten en zo ontstonden kleine wijngaarden naast de grote domeinen.
In het begin van de 19e eeuw loofde rijksprefect en baron Trouvé de kwaliteit van de wijnen. Die traditie zette zich verder en de jongste tien jaar kregen de wijnen tal van onderscheidingen. De kroon op het werk kwam in juli 1999 met een erkenning als AOC.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Cabardès wijnen dateert van 12 februari 1999.
Cabardès telt 18 gemeentes.
Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Cabardès Rouge (90%) en AOC Cabardès Rosé (10%).
Wijnen die zich niet aan de AOC regels houden, krijgen de naam vin de pays d'Oc of vin de pays de l'Aude.
De samenstelling van de blauwe druivenrassen is opmerkelijk en uniek voor de Languedoc. Cabardès is namelijk het enige AOC gebied dat een gelijke verdeling moet maken tussen twee families van wijnstokken. Enerzijds heb je de Atlantische rassen cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot waarvan de cépage minstens 40%, met een maximum tot 60% moet bedragen. Anderzijds heb je de mediterrane rassen grenache en syrah waarvan de cépage minstens 40%, met een maximum tot 60% moet bedragen.
Verder mogen ook de variëteiten cinsault, fer servadou en malbec (cot) gebruikt worden tot maximum 20%.

De Wijnen

De assemblage van twee families van wijnstokken laat toe om evenwichtige en complexe wijnen te produceren, waarbij de aroma's van rood fruit, de finesse en de levendigheid van de Atlantische wijnstokken samengaan met de rijkdom, de volheid en de diepe soepelheid van de mediterrane wijnstokken.

De vinificatie van de rode wijnen is een langen vinificatie die in de lente gevolgd wordt door een complexe assemblage. Hierdoor tracht men verfijning en concentratie te bereiken.

De jonge rode wijnen geuren naar rode exotische vruchten; na veroudering, vaak op hout, bespeurt men aroma's van tabak en pruim. Ook geuren van cassis, (zwarte) kers, gekonfijte vruchten, leer en viooltjes zijn waar te nemen.

Klimaat

Winden uit het oosten en winden uit het westen. Het zachte Atlantische klimaat en het warme mediterrane ontmoeten elkaar.

Terroir

De bodem van Cabardès vertoont een grote verscheidenheid: leisteen, (rode) kalk, mergel en gneiss. De meeste hellingen, die rijk zijn aan stenen, liggen op het zuiden. Wijnbouw wordt bedreven op hoogten van 100-350 meter.

Onze wijnen