Côtes du Roussillon Villages

Inleiding

Dit gebied met 32 gemeenten ligt in het noorden van het departement Pyrénées-Orientales, ten noordwesten van Perpignan en ten noorden van de rivier Têt. De steile noordhellingen liggen tegen de bergen van Corbières aan.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Côtes du Roussillon Villages wijnen dateert van 1977 en geldt enkel voor rode wijnen.

32 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 12% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 45 hectoliter per hectare opleveren.

De samenstelling der cépage moet minstens 3 druivenrassen bevatten. De toegestane rassen zijn carignan, grenache, syrah en mourvèdre als hoofdrassen. Daarnaast mag ook gebruikt gemaakt worden van lladoner pelut, macabeu en cinsault.

De Wijnen

De vinificatie verloopt vaak modern waarbij frequent macération wordt toegepast. Het ras carignan ondergaat meestal macération carbonique.

De purperrode (jong) en robijnrode (oud) wijnen zijn lang te bewaren. Opslag vindt zowel plaats in tanks als in barriques. De wijnen op hout kunnen wel 8 tot 10 jaar oud worden.

In het gebied liggen vier dorpen die achter de naam Côtes du Roussillon Villages de naam van het dorp mogen dragen:
Côtes du Roussillon Villages Caramany
Deze AOC uit 1977 ligt op de heuvels rond het dorp Caramany op 250-350 meter boven zeeniveau en omvat 3 gemeenten. De toegestane druivenrassen voor de (enkel) rode wijnen zijn dezelfde zoals bij de Côtes du Roussillon Villages. De robijnrode wijnen zijn fruitig en rijk aan tannine en geuren vooral naar specerijen.

Côtes du Roussillon Villages Latour-de-France
Het grondgebied van deze AOC, erkent in 1977, ligt ten noordwesten van Perpignan. De grondsoort bestaat volledig uit bruine leisteen, hetgeen een bijzonder karakter aan de wijnen verleent. De toegestane druivenrassen voor de (enkel) rode wijnen zijn dezelfde zoals bij de Côtes du Roussillon Villages. De opbrengst mag echter slechts 33 hectoliter per hectare opleveren. De wijnen zijn purper tot granaatrood.

Côtes du Roussillon Villages Lesquerde
Deze AOC met village aanduiding werd in 1996 verkregen. Het bestaat uit 3 gemeenten. De bodem bestaat uit graniet wat de wijnen een apart karakter geeft in vergelijking met de wijnen afkomstig van leisteen. De toegestane druivenrassen voor de (enkel) rode wijnen zijn dezelfde zoals bij de Côtes du Roussillon Villages. De opbrengst mag echter slechts 37 hectoliter per hectare opleveren. De robijnrode wijnen zijn rijk aan tannine en vereisen daarom langere opslag. Ze geuren naar specerijen en bloemen.

Côtes du Roussillon Villages Tautavel
Tautavel verkreeg de AOC in 1997. Het is gelegen in het uiterste noorden van de Roussillon en bestaat uit 2 dorpen. De toegestane druivenrassen voor de (enkel) rode wijnen zijn dezelfde zoals bij de Côtes du Roussillon Villages. Toch overheersen de rassen grenache en lladoner pelut terwijl het aandeel van carignan geleidelijk teruggebracht wordt. De wijnen moeten minimaal 12 maanden worden opgelegd.

Klimaat

Mediterraan klimaat met warme tot zeer warme zomers en zachte winters. De droge winden uit de Pyreneeën, zoals de Tramontane, maken dit gebied tot het droogste van Frankrijk.

Terroir

Meest hooggelegen gedeeltes van het gebied met arme kiezelgrond die garandeert dat de druiven volledig rijp zijn bij de oogst.

Onze wijnen

Geen wijn gevonden voor dit domein.