Côtes du Rhône Villages

Inleiding

Côtes du Rhône Villages bestrijkt thans 95 gemeenten. Ze liggen verspreid over de vier zuidelijke departementen van de wijnstreek: Ardèche, Drôme, Gard en Vaucluse. Als teken van erkenning mogen momenteel 18 namen van gemeenten prijken op het etiket.

Dit zijn de generieke Côtes du Rhône Villages wijnen, dit wil zeggen zonder de vermelding van het dorp. Zij zijn vaak van mindere kwaliteit dan de wijnen met dorpsvermelding. Voldoet een wijn uit een bepaald dorp niet aan de AOC-eisen dan wordt deze vaak gedeclasseerd tot Côtes du Rhône Villages of in sommige gevallen zelfs tot Côtes du Rhône.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Côtes du Rhône Villages wijnen dateert van 2 november 1966.Het werd aangevuld met dat van 25 augustus 1967.

95 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 12% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 45 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: rood, rosé en wit.

De overheersende rode wijnen moeten minimaal voor 50% bestaan uit grenache noir en voor minimaal 25% uit syrah, mourvèdre en cinsault. Andere blauwe rassen die zijn toegelaten in de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% een bijdrage leveren.

Voor rosé wijnen gelden dezelfde reden met die uitzondering dat zij ook voor maximum 20% mogen bestaan uit de witte druivenrassen.

Als witte druivenrassen zijn toegelaten: grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Daarnaast zijn voor maximum 20% de andere witte rassen toegelaten uit de Côtes du Rhône.

Klimaat

Het klimaat is mediterraan met hete zomers en vaak een forse mistral.

Terroir

Men treft hier dezelfde bodemsoorten aan als in de AOC Côtes du Rhône. Over het algemeen geven de mergelhoudende kleibodems compacte, gulle wijnen, met volle kleuren, breed, vlezig en met krachtige aroma's.

De schrale kleibodems geven aangename wijnen, elegant, verfijnd en fruitig.

Onze wijnen