Côtes du Rhône

Inleiding

40326 ha en 6000 wijnboeren bezorgen de regionale Côtes du Rhône de 1e plaats in de productie van rode wijn AOC in de Provence, Alpes, Côte d'Azur en Languedoc Roussillon.

Deze algemene of generieke AOC is gelegen in zes departementen en geldt voor het hele Rhônegebied.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Côtes du Rhône wijnen dateert van 1937.Op voorstel van de boeren werd in 1996 een nieuw AOC decreet uitgevaardigd dat tot doel heeft de typische kenmerken van de wijnen van de Côtes du Rhône te versterken.
171 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 52 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: rood, rosé en wit.

De keuze van de druivenrassen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de bodemgesteldheid. Het nieuwe decreet van 1996 heeft echter regels vastgelegd voor het gebruik ervan.

Voor de rode en rosé wijnen zal het assortiment van druivenrassen voor minstens 40% uit grenache moeten bestaan als ze uit de zuidelijke Rhône afkomstig zijn. In het noorden primeert immers de syrah druif.

De witte wijn moet voor 80% bestaan uit grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De aanvullende druiven mogen deze zijn die toegelaten zijn in het Rhônegebied.

De Wijnen

De lichte, helderrode wijnen zijn fruitig, lekker wegdrinkend, soepel en aangenaam als ze jong zijn. Ze worden geserveerd op een temperatuur van 13 à 14°C, en gaan goed samen met wit vlees, vleeswaren en zachte kazen. De meer gecorseerde, rode bewaarwijnen zijn rijk en krachtig en hebben complexe aroma's van kruidig zwart fruit. Ze worden geserveerd op 15 tot 17°C en zijn goed gezelschap voor rood vlees, lam, haan in wijn en geraffineerde kazen.

De witte wijnen van de Côtes du Rhône zijn helder en vrank van kleur. Ze hebben aroma's van bloemen en fruit en zijn zeer evenwichtig in de mond.

De rosé wijnen hebben toetsen van kers, delicate aroma's van rood fruit en een aangename frisheid.

De primeurwijnen die te koop worden aangeboden vanaf de derde donderdag van november, zijn fruitig en drinken lekker.

Klimaat

Er heersen verschillende soorten van klimaat.

Terroir

In essentie treft men 5 bodemtypes aan in de AOC Côtes du Rhône. De bodems met platte keien en klei, de mergelhoudende keibodems en de bodems met afzettingsgesteenten (op de hellingen van de gebergten) verzekeren de wijnstok van een regelmatige watervoorziening en de nachtelijke afgifte van warmte die door de keien overdag opgeslagen werd. Deze bodems zijn bijzonder geschikt voor de productie van bewaarwijnen.

De lösshoudende en zandbodems hebben een meer contrastrijke waterhuishouding. Ze zijn meer geschikt voor het cultiveren van witte en rosé wijnen en ook lichtere rode wijnen.

Onze wijnen