Bergerac

Introductie

De Bergerac situeert zich in de regio Zuidwesten van Frankrijk. Nochtans kan dit voor de nodige misverstanden zorgen gezien het wijngebied praktisch grenst aan dit van de Bordeaux en zich slechts op enkele kilometers van de Saint-Emilion wijngaarden bevindt. Het is een heuvelachtig wijngebeid dat onderdeel uitmaakt van het departement Dordogne. Dit gebied heeft een grote culinaire traditie. Niet alleen de regionale recepten en wijnen maar ook de zwarte truffels die sinds 1973 hun eigen Appellation Controlée hebben zullen hier de oorzaak van zijn.
De Bergerac wijnen zijn al sinds de Middeleeuwen beroemd. Ze worden van de Bordeaux-druivensoorten gemaakt. Ze zijn fruitig in de stijl van Bordeaux. De witte wijnen zijn vol en verfijnd. Het gebied is beroemd om zijn edele zoete Monbazillac die zijn eigen Appellation d’Origine Controlée heeft. Er is ook wat productie van lekkere rosé.
De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 10.000ha.

Voor alle duidelijkheid bespreken we hier enkel de diverse AOC gebieden Bergerac en niet de gehele Bergerac regio die bestaat uit maar liefst 13 AOC gebieden (Bergerac wit, rood, rosé - Côtes de Bergerac wit en rood - Montravel wit en rood - Côtes de Montravel - Haut-Montravel - Pécharmant - Rossette - Saussignac - Monbazillac).

Het AOC decreet

De Bergerac wijnen werden officieel erkend reeds in 1936. De laatste wijziging aan het AOC decreet dateert van 3 september 1993.

91 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.

Het decreet erkent volgende appellaties:

Voor rode wijn
AOC Bergerac : Maximum productie van 55 hl. Per ha.
AOC Côtes de Bergerac : Maximum productie van 50 hl. Per ha.

Voor rosé wijn
AOC Bergerac : Maximum productie van 55 hl. Per ha

Voor witte wijn
AOC Bergerac : Maximum productie van 50 hl. Per ha
AOC Bergerac Sec : Maximum productie van 60 hl. Per ha

Het gewijzigde decreet neemt afscheid van de vroegere AOC Côtes de Bergerac Moelleux en van de AOC Bergerac Rosé.

Druivensoorten

De toegelaten druivensoorten voor de rode wijn zijn :

  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Merlot
  • Cot of Malbec
  • Fer servadou
  • Merille of Périgord

De toegelaten druivensoorten voor de witte wijn zijn :

Sémillon
Sauvignon
Muscadelle
Ondenc
Chenin Blanc
Ugni blanc

Het Klimaat

Het klimaat lijkt op dat van Bordeaux met de maritieme invloed van de Atlantische Oceaan, die voor milde winters en gematigde neerslag zorgt. De gemiddelde temperatuur ligt lichtjes hoger.Vorst tijdens de lente kan een risico zijn.

Terroir

Ook de bodem lijkt zeer sterk op die van Bordeaux en vooral op die van Saint-Emilion : een mengeling van grind, klei en kalksteen.

Gastronomie

Zoals eerder gesteld heeft deze streek een uiterst hoge culinaire traditie. Logischerwijze vergezellen de plaatselijke wijntjes dan ook subliem de diverse lekkernijen.
Een Bergerac Sec schenk je het beste bij vis, koude schotels, truffels en geitenkaas.

Een Bergerac Rosé past perfect bij charcuterie, salades en grillades.
Bergerac Rouge of Côtes de Bergerac Rouge vergezelt op passende wijze rood vlees, wild, gekonfijte gerechten, eendenborst, kaas en chocolade.

Als aperitief, bij wit vlees, aardbeien en een Blue de causses (kaas) drink je het beste een Bergerac Blanc.

Onze wijnen