Banyuls

Inleiding

Eén van de bekendste vins doux naturels komt uit de AOC Banyuls, gelegen aan de Middellandse Zee, ten zuiden van Perpignan en op de grens van Frankrijk en Spanje. Samen met de AOC Collioure, die iets ten noorden ligt van Banyuls, draagt de kuststreek de naam Côte Vermeille.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Banyuls wijnen dateert van 1936, Banyuls Grand Cru in 1964.

4 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen.
De most moet minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter bezitten.
De opbrengst mag maximaal 30 hectoliter per hectare opleveren.

Banyulswijnen moeten minimaal 10 maanden worden opgeslagen.

Banyuls Grand Cru moet minimaal dertig maanden op hout liggen. Een Grand Cru wordt enkel in de topjaren gemaakt.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru voor zowel rood, rosé en wit.
Volgende druivensoorten zijn toegelaten: grenache noir (minstens 50% voor Banyuls en minstens 75% voor Banyuls Grand Cru), aangevuld met cinsault, syrah en carignan. De toegelaten witte druivensoorten zijn: macabeu, grenache blanc, grenache gris, malvoisie, muscat à petits grains en muscat d'alexandrie.

De wijnen van Banyuls vertonen een zeer grote verscheidenheid, die afhankelijk is van de duur van de opslag, de wijze van bewaren, de keuze van de druivenrassen, het klimaat in een bepaald oogstjaar, het terroir en de wijze van vinifiëren. De kleuren lopen uiteen van rood, geel tot licht-of donkerbruin. Wanneer er sprake is van rosé of witte Banyuls kan men bij jonge wijnen lichtroze of strogele kleuren vinden.

Jonge wijnen lijken enigszins op ruby port of madera, maar bezitten een veel lager alcoholgehalte.

De geur en het aroma van Banyulswijnen hebben een breed spectrum: door de zon gedroogde vruchten, cacao, vijg, rode vruchten, gebrande koffie, gekonfijte vruchten, mokka, tabak, kruiden, bloemen en koffie.

Bij de vinificatie, die oxidatief of reductief kan gebeuren, wordt vaak macération pelliculaire toegepast, gevolgd door persen. Om een bepaalde zoetheidsgraad te bereiken wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol tot circa 15%. Door het tijdstip van alcoholtoevoeging te variëren, ontstaan wijnen met verschillende zoetheidsgraden.

De ontstane wijnen kunnen worden opgeslagen in eikenhouten vaten of in grote glazen buikflessen.

Is er sprake van een vintagewijn (van één oogstjaar), dan wordt lang gemacereerd en geëxtraheerd en na 6-12 maanden verblijf op eiken vaten gebotteld. De wijn bestaat dan meestal voor 100% uit grenache noir en wordt vervolgens vele jaren in de kelders opgeslagen. Draagt het etiket de naam rimage dan is de wijn afkomstig van een zeer goed oogstjaar.

Klimaat

Het klimaat met 250 dagen zon per jaar is warm en wordt gekenmerkt door de tramontane wind die vanuit de bergen naar zee waait.

Terroir

De wijngaarden in dit gebied met steile terrassen van leisteen gaan tot 750 meter boven zeeniveau.De arme bodem wordt van water voorzien door een ingenieus systeem van kanaaltjes.

Onze wijnen