Alicante

Introductie

Alicante, de meest zuidelijk gelegen D.O. in de provincie Valencia, wordt onderverdeeld in twee subzones. De eerste subzone ligt rond Denia, aan de kust, ten noorden van Alicante, en is gespecialiseerd in de likeurwijn moscatel. De andere, 'Subzona Clásica' genaamd, ligt in de stad Alicante zelf en in een groot deel ten westen van de stad, en grenst aan de D.O.'s Jumilla en Yecla (in Murcia), Almansa (in Castilla-La Mancha) en de subzone Clariano van de D.O. Valencia. De meeste wijngaarden liggen in de provincie Alicante, maar het zuidwestelijk deel van de belangrijkste subzone gaat over de grens tot in het district van Albanilla, in de provincie Murcia.
Alicante vertoont veel overeenkomsten met de naburige wijngebieden van de Levant: er groeien dezelfde druiven (vooral merseguera en monastrell) en de regio produceert traditiegetrouw vooral bulkwijnen.
Toch ontstaan hier, net zoals in de rest van het land, nieuwe ideeën, en sommige oude klassieke wijnen uit dit gebied zoals vinos de licor en rancios doen weer hun intrede. Nu het accent in de wijnmarkt verschuift naar lichtere, frissere wijnen met minder alcohol, bestemd voor de Noordeuropese supermarkten, beschikken bijna alle grote bodega's over ten minste enkele roestvrijstalen gistingstanks. Langzamerhand in de loop der jaren zal de gehele uitrusting vervangen worden door de nieuwste technologie, zowel om kostentechnische als kwaliteits redenen. Maar, er worden vaak mooie melodieën gespeeld op oude violen, en sommige oudere wijnbereidingsinstallaties kunnen ook hele mooie wijnen voortbrengen, als ze maar goed gebruikt worden: in dit gedeelte van Spanje is de wijnmaker minstens net zo belangrijk als de outillage.

De wijnen

De D.O. erkent de volgende zes types:
Doble Pasta (rood, 12%) van monastrell, garnacha, bobal en tempranillo. Dit is wijn die met op een dubbele hoeveelheid vaste bestanddelen gist en meestal gebruikt wordt voor versterking van zwakkere wijnen, zowel in Spanje zelf als in het buitenland.
Rode wijnen van monastrell, garnacha, bobal en tempranillo met 12% alcohol. Meestal verkocht als jóvenes, hoewel ook een kleine hoeveelheid als crianza en reserva, maar geen gran reserva.
Rosado joven van monastrell, bobal en tempranillo met 12% alcohol.
Witte joven van merseguera, moscatel romano (steeds minder), planta fina (steeds meer) en macabeo met 11% alcohol. Nieuwe-stijl wijnen kunnen gemaakt zijn van chardonnay of riesling. Dit is nog in een experimentele fase, maar er is al een bedrijf dat riesling wijn maakt, volgens de stijl van voorbeelden uit de Nieuwe Wereld.
Licor moscatel van 100% moscatel romano met 15% alcohol.
Fondillon van 100% monastrell met 16% alcohol en acht jaar crianza (dikwijls in een variant van het solerasysteem). Deze wijnen zijn uniek voor Alicante en sommige oudere exemplaren zijn net zo mooi en nootachtig als tawny Port.
De toekomst ligt voor Alicante, net zoals de twee andere D.O.'s Valencia, voornamelijk in jonge wijnen: frisse witte en rosados, lichte, makkelijk drinkbare rode, en in een hernieuwde interesse voor moscatel dessertwijnen. Maar het zou natuurlijk dom zijn om de mogelijkheden van de nieuwe stijl wijnen af te schrijven; deze wijnen gemaakt van cabernet en riesling en monastrell en tempranillo moeten nog laten zien wat ze werkelijk kunnen bereiken in de handen van experts.

Druivensoorten

De laatste veranderingen over dit onderwerp dateren van 14 maart 1991 en zijn als volgt:
blauwe druiven: monastrell (als hoofdvariëteit), garnacha tinta, garnacha tintorera, tempranillo, bobal.
Witte druiven: merseguera, moscatel romano, macabeo, planta fina, airén.
Experimentele druiven: cabernet-sauvignon, merlot, riesling, chardonnay.
Monastrell is een miskende grootheid in de Levant: hij heeft een rijk gekleurd sap (rosados hoeven niet in te weken, de tijd in de kneusmachine is voldoende), en - als hij deskundig wordt behandeld - kan hij grote, mooie, stijlvolle wijnen geven, die een lang leven beschoren zijn. Voor dié wijnhuizen die zich eikenhouten fusten kunnen permitteren, én tijd... De maximumopbrengst is 5.000 k/ha voor blauwe en 7.000 k/ha voor witte druiven, met een opbrengst van 70 l/k is dat respectievelijk 35 en 49 hl/ha.

Het Klimaat

De wijngaarden aan de kust genieten een mediterraan klimaat dat meer continentaal wordt al naargelang ze meer landinwaarts liggen. Het is meestal droog, met iets meer vochtigheid in de noordelijke subzone aan de kust, en de gemiddelde temperatuur varieert van 13ºC in het noorden tot 18ºC in het zuiden. In de subzone langs de kust valt er gemiddeld 500 mm regen per jaar, in de hoofdzone is dat slechts 300 mm. De zon schijnt gemiddeld zo'n 2.400 uren per jaar.

Terroir

Vanaf Alicante lopen de wijngaarden landinwaarts tot aan het voetgebergte van het centraal plateau dat tot op een hoogte van 400 m ligt, op de grens met de D.O. Yecla. 600 Ha van de DO Alicante wijngaarden liggen over de grens in het noordelijk deel van de Autonomía/provincie Murcia, maar in Alicante wordt er wijn van gemaakt. De bodems hebben alluviaal materiaal (in de buurt van Alicante vloeien verschillende rivieren naar zee), maar zijn meestal gedegradeerde kalksteen op een kalkstenen ondergrond.

Onze wijnen