Alcobaca

Inleiding

Alcobaça is een IPR gebied binnen de Estremadura. Het gebied ligt ten westen van Nazaré.

Geschiedenis

Reeds in de twaalfde eeuw bestond er wijnbouw in Alcobaça.

Het DOC decreet

De rode wijnen moeten een alcoholgehalte van minimum 11,5% bevatten, de witte wijnen 11%.
De opbrengst mag maximum 80 hectoliter per hectare bedragen voor de witte druiven en 70 hectoliter per hectare voor de blauwe.
De rode wijnen moeten ten minste 14 maanden opgeslagen worden alvorens ze gebotteld mogen worden.
Voor de rode wijnen worden volgende druivenrassen aanbevolen: baga, castelão en trincadeira De witte wijnen moeten voor ten minste 80 procent bestaan uit de rassen: arinto, fernão pires, malvasia, tamarez en vital.

De Wijnen

Door de hoge opbrengsten per hectare is de kwaliteit van de wijnen aan de magere kant.
De kwaliteit van de rode wijnen overstijgt deze van de witte.
De witte wijnen moeten jong gedronken worden.

Klimaat

Er heerst een gematigd mediterraan klimaat dat duidelijk onder invloed staat van de Atlantische Oceaan. De zomers zijn relatief koel, de winters niet erg koud en er valt gemiddeld 650 millimeter regen.

Terroir

De bodem bestaat uit klei, leem en zand.

Onze wijnen