Griekenland

Muscat

Muscat
Waarschijnlijk is de muscat de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste warmteminnende druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd omdat ze er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen.
Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d'alexandrie en muscat ottonel.
Kenmerken
Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder.
Het meest opvallende van muscat is dat het zeer aromatische wijnen voorbrengt met een muskaataroma. Er worden bleekgele en zoete dessertwijnen van gemaakt die met alcohol worden versterkt tot 15-20% (Vins doux naturels).
Wijnen van muscat geuren naar bloemen (rozen, witte bloemen en citroenkruid), muskaat en fruit (druiven, abrikoos).
Gebruik
Men treft muscat in Frankrijk overal langs de Middellandse Zee aan. Ook in de Rhône in de AOC Beaumes-de-Venise en in de Elzas wordt muscat gebruikt. Deze druif wordt zo goed als overal ter wereld aangeplant.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Moscatel (Spanje en Portugal)
Moscato (Italië)
Muskateller (Duitsland)
Muskadel (Zuid-Afrika)

Malvasia

Malvasia
Deze druif komt oorspronkelijk uit Griekenland en geeft zeer aromatische en individualistische wijnen.
Kenmerken
De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.
Gebruik
Men treft de malvasia vooral in Valencia, Zamora en de Canarische Eilanden aan waar hij ook een zoete, semi-versterkte wijn geeft, Canarische sec genoemd.
In Portugal wordt hij gebruikt in de Madera, meestal onder de naam malmsey. Ook op het vasteland van Portugal wordt hij gebruikt voor de productie van witte wijnen (bv in Colares, Douro, Buçaco, Beiras en Estremadura) en witte Porto.
Ook in Italië vindt je deze druif nog terug in verschillende wijngebieden evenals op Sicilië en Sardinië. Verder nog in Frankrijk en in de Verenigde Staten.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Malvasiá riojana (Rioja)
Malvoisie (Frankrijk)
Subirat-parent (Catalunya)
Malmsey (Engeland)

Grecanico Dorato

Grecanico Dorato
Grecanico is van oorsprong een Griekse druivensoort. Men vindt ze terug in West-Sicilië, zij het sporadisch. De trossen zijn langwerpig en los.
Kenmerken
De druiven zijn geelgroen tot amberkleurig met een witte schijn. Het overvloedige sap heeft een neutrale geur en is fris en zoet. Ze wordt meestal gebruikt samen met andere druiven zoals de Chardonnay en Sauvignon en zorgen dan voor aroma, elegantie en evenwicht.
Gebruik
Sicilia.
Soort
Herkomst

Bourboulenc

Bourboulenc
Bourboulenc is een eeuwenoude druif die waarschijnlijk van Griekse origine is. Het is één van de vijf druiven die worden gebruikt in de melange voor witte Châteauneuf-du-Pape.
Kenmerken
De druif eist een warm klimaat. De dunne en neutrale wijnen zijn licht, fris en hebben een goede zuurgraad. Het alcoholgehalte is niet hoog en het ras geurt naar bloemen.
Gebruik
In Frankrijk komt de druif voor in de zuidelijke Rhône, Provence, de Roussillon en de Languedoc.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Tourbat (Roussillon)