Gualdo del Re 'Federico Primo' 2014

Gualdo del Re ligt in Suvereto, wat wel eens het nieuwe Bolgheri genoemd wordt. De druiven worden er organisch en biologisch verbouwd. Inheemse en Franse druivenrassen staan er in aanplant. Eigenaars teresa en Nico Rossi worden bijgestaan door één van de vrouwelijke topoenologen, Barbara Tamburini.

Fedrico is een Cabernet Sauvignon die in al zijn facetten grootsheid uitstraalt! Stijlvol, zuiver, aristocratisch, finesserijk, afgewerkt, zeer mooie balans, grote structuur... Kortom deze wijn heeft alles wat hij nodig heeft voor eenhoogwaardig product. De kleur is diep robijnrood. Zwarte bessen, specerij, toast, kruiden, cacao, malse en ronde tannine ondersteund door alcoholvolheid en opgefrist door fijne zuren zorgen voor een heerlijk mondaroma met een bijzondere lange afdronk.

De wijn krijgt 15 maand vatrijping en vervolgens 12 maand flessenrust.
Het geheel heeft echt een diepe indruk gemaakt! Alles is mooi ingepakt en verweven tot een elegante en complexe wijn.

Land: 
Italië
Herkomstbenaming: 
Toscana
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Biologisch
Domein: 
Gualdo del Re - Toscana
€24,80
Druif: 
Cabernet Sauvignon
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Appellatie: Toscana IGT

Ligging wijngaard: De wijngaarden liggen in Suvereto (Val di Cornia) op een hoogte van 100 meter. De naam Federico refereert naar de zoon van Teresa en Nico.

Bodem: Bodem en onderbodem zijn kleiachtig, zanderig en stenig. Er is een constante invloed van de steeds aanwezige zeebries.

Opbrengst per ha: -

Druiven: 100% Cabernet Sauvignon

Vinificatie: Klassieke vinificatie in inox cuves. De wijn ondergaat zijn malolactische gisting in eiken vaten.

Opvoeding: De Federico Primo rijpt gedurende 15 maanden in eiken vaten waarna hij nog een flesrust geniet van 12 maanden.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Intense bijna gitrode kleur, zuiver en helder.

Neus: Stuivend van de zwarte bessen en specerijen. Toast, kruiden, cacao en een snuifje tabak vullen samen met de cederhout toets aan.

Smaak: De mond vult zich met malse en ronde tannine ondersteund door een alcoholvolheid en opgefrist door fijne zuren. Dit zorgt voor een heerlijk mondaroma met een bijzonder lange afdronk.

Ons oordeel

Federico Primo is een Cabernet Sauvignon die in al zijn facetten grootsheid uitstraalt. Stijlvol, zuiver, aristocratisch, finesserijk, afgewerkt, zeer mooie balans, grote structuur... Kortom deze wijn heeft alles wat hij nodig heeft voor een hoogwaardig product. Het geheel heeft een diepe indruk op me nagelaten! Alles is mooi verpakt en verweven tot een elegante en complexe wijn.

Potentieel: In zijn jeugd gaat de zoektocht naar de ultieme verwevenheid nog niet echt tot zijn recht komen. Het is dus noodzaak dat deze wijn enige jaartjes op zijn teller heeft alvorens hij in het glas zou mogen belanden. Vanaf 4 à 5 jaar is het dus smullen geblazen. Een beetje geduld tot hij zijn optimale leeftijd van 8 jaar heeft bereikt is nog meer aangewezen. De ultieme houdbaarheidsdatum zal bij benadering rond de 12 à 15 jaar liggen.

Gastronomie: Denk maar wild. We bevinden ons nog steeds in het land waar de everzwijnen (Cinghiale) in grote getale aanwezig zijn. Een ragout van dit wilde varken met bv polenta gaat dan ook een goede begeleider zijn. Aanrader is op vel gebakken eendenborst.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...