Esporão Private Selection 2013

Beperkt verkijgbare Semillon van buitengewone topklasse! Hij rust gedurende 6 maanden in eiken vaten. Het is een zuivere wijn met een heldere strogele kleur. In de neus een combinatie van wit boomfruit (peer), geel steenfruit (abrikoos/mango) en grapefruit (ananas) domineren samen met de toasty, notige en vanilletoetsen het aroma. Enige tijd in het glas en walsen zullen de complexiteit zeker verhogen. Vol en rijk smaakpallet. Doorheen de romige structuur zitten er voldoende zuurtjes die voor de nodige balans zorgen. Boven op het fruit komen de hazelnootjes opzetten samen met een veelzijdigheid aan kruiden. De afdronk blijft duren.

Land: 
Portugal
Herkomstbenaming: 
Alentejo
Type: 
Witte wijn
Stijl: 
Conventioneel
Domein: 
Esporão - Alentejo
€20,80
Druif: 
Semillon
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Appelatie: Alentejo DOC

Ligging wijngaard: Op het landgoed van het domein in Reguengos de Monsaraz. De leeftijd van de stokken is gemiddeld 17 jaar.

Bodem: De bodem is een mengeling van graniet, schist, klei en leem.

Druiven: 100% Sémillon.

Vinificatie: Na het kneuzen volgt er een koude schilweking gedurende 24 uur. Nadien vindt de fermentatie plaats in nieuwe Franse eiken vaten.

Opvoeding: De wijn krijgt een opvoeding van 6 maanden in eiken vaten.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Zuivere en heldere strogele kleur.

Neus: Een combinatie van wit boomfruit (peer), geel steenfruit (abrikoos/mango) en grapefruit (ananas) domineren samen met de toasty, notige en vanilletoetsen het aroma. Enige tijd in het glas en walsen zullen de complexiteit zeker verhogen.

Smaak: Vol en rijk smaakpallet. Doorheen de romige structuur zitten er voldoende zuurtjes die voor de nodige balans zorgen. Boven op het fruit komen de hazelnootjes opzetten samen met een veelzijdigheid aan kruiden. De afdronk blijft duren.  

Ons oordeel

Dit is een prachtig glas witte wijn zonder meer. Hij toont wat de Sémillon in zijn mars heeft als droge wijn. Het romige boter accent doet een beetje aan de grote Bourgognes denken. Zijn exotisch karakter ontmaskerd hem hier volledig in. Dit is genieten!

Potentieel: Optimaal zou deze wijn rond zijn vijfde levensjaar moeten zijn. Afhankelijk van het oogstjaar zou je deze wijn al dan niet langer kunnen bewaren. Gezien het warme karakter is het zaak dat hij de nodige zuren blijft behouden. Opletten dus als je hem langer wenst te kelderen!

Gastronomie: Ter plekke hebben we deze wijn geserveerd gekregen in combinatie met een stukje langzaam gegaard Iberico varken. Op het thuisfront heeft hij zijn nut reeds bewezen bij een gegrilde tarbot met mousseline. Hij zal dus zeker ook zijn gram halen bij soortgelijke platvissen als griet en tong op voorwaarde dat je er een rijkelijke saus bij serveert. Ook bij een gemarineerd stukje kreeft zal hij perfect passen.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...