Viognier

Viognier
Viognier is een lastig te telen ras dat pareltjes van wijn kan opleveren. Denken we maar aan de befaamde noordelijke Rhône wijnen zoals Condrieu en Château-Grillet die uit 100% viognier bestaan.
Kenmerken: 
Viognier houdt van droge en arme granietbodems en is resistent tegen droogte. De productie per hectare is uitzonderlijk laag en bedraagt 20-30 hectoliter per hectare. De wijn heeft een gouden tint en een hoog alcoholgehalte, is tevens droog en bezit een typisch bittertje in de afdronk. Hij is uitzonderlijk geparfumeerd en vertoont geuren van honing, perzik, abrikoos, acacia en specerijen.
Gebruik: 
Vooral in de noordelijk Rhône komen grote wijnen van viognier tot stand (Condrieu en Château-Grillet). Ook in het zuiden van Frankrijk vinden we regelmatig viognier tegen in zowel cépagewijnen als mono-cépages. Buiten Frankrijk vinden we de beste resultaten terug in Australië en Zuid-Afrika.De druif wordt ondertussen zowat over de gehele wereld geteeld.
Soort: 
Wit