Sauvignon blanc

Sauvignon blanc
Wereldwijd gezien is sauvignon blanc een topcultivar die men vooral tegenkomt in niet te warme streken. De druif is nauw verwant met de cabernet sauvignon. De beroemdste wijnen van dit ras zijn afkomstig uit het Loiregebied en uit de Bordeauxstreek.
Kenmerken
Bij een geringe opbrengst per hectare van 25-30 hectoliter ontstaan fantastische wijnen, die men nauwelijks vindt. Omdat het ras een krachtige groeier is moet er flink gesnoeid worden, anders ontstaan bij de oogst groene druiven die slechte wijnen opleveren. Rijp oogsten is een must.
Sauvignon blanc heeft een zeer goed aroma dat bestaat uit gras, kruiden, groene en witte vruchten, valeriaan, geranium, jasmijn, muskaat en zwarte bessen. Het levert frisse en zure wijnen die vaak veel extract bezitten. Er worden ook cépagewijnen van dit ras gemaakt, die als ze jong zijn reeds gedronken kunnen worden. Opslag op eiken vaten wordt soms toegepast. De houdbaarheid kan soms zeer lang zijn. Vaak wordt sauvignon blanc gemengd met sémillon, waarbij de laatste vaak overheerst.
Gebruik
De mooiste resultaten van de sauvignon worden gehaald in de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine) en in de Bordeaux (Graves, Sauternes). Buiten Frankrijk komt vooral Nieuw-Zeeland met topproducten te voorschijn.
Sauvignon blanc wordt in alle uithoeken van de wereld aangeplant.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Blanc fumé (Loire)
Muskat-Silvaner (Duitsland en Oostenrijk)
Fumé blanc (Californië en Australië)