Roupeiro

De Roupeiro is een matig productieve Zuid-Portugese druif met veel karakter uit de Alentejo. De druif staat ook bekend voor het produceren van tafelwijn. Roupeiro is geschikt voor een heet klimaat.
Kenmerken
Bij vroege oogst: zacht aromatische, citroenkleurige, honingachtige, lichte, frisse en droge witte wijn die in het jaar van botteling aangenaam om drinken is. Bij late pluk gaat een deel van de fruitigheid en de zuurgraad verloren. De wijn heeft een relatief hoog alcoholgehalte.
Hij schijnt echter nogal snel te oxideren. Jong drinken is dus de boodschap
Gebruik
Vooral in Alentejo wordt deze druif veel aangeplant. Hij is echter veel voorkomend in vooral Zuid-Portugal. In de Algarve wordt deze droge wijn met nootsmaak soms versterkt met alcohol. In de Douro wordt hij onder de naam Códega gebruikt voor het maken van witte port.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Alva (Portalegre)
Alvadurão do Daõ (Daõ
Códega (Douro)
Crato Branco (Algarve)
Síria (Pinhel)
Tamarez (Algarve)
Trincadeira das Pratas (Alentejo en Setúbal)