Primitivo

Primitivo
De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag (en niet de Pavlac Mali zoals wel een beweerd wordt) . Het is sinds kort een erg modieuze druif geworden.
Kenmerken
Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. Thans brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een aanbevelingswaardige kwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een bittertoetsje. Aanbevolen wordt om deze wijnen jong te drinken.
Gebruik
In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. Recent vinden we de Primitivo ook in Australië terug.
Soort
Synoniemen
Tribidrag (Croatië)
Zinfandel (Californië)
Crljenak Kastelanski (Croatië)
Kratosija (Montenegro)
Morellone (Puglia)
Primaticcio (Puglia)
Uva di Corato (Puglia)
Zagarese (Puglia)