Muscat

Muscat
Waarschijnlijk is de muscat de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste warmteminnende druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd omdat ze er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen.
Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d'alexandrie en muscat ottonel.
Kenmerken
Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder.
Het meest opvallende van muscat is dat het zeer aromatische wijnen voorbrengt met een muskaataroma. Er worden bleekgele en zoete dessertwijnen van gemaakt die met alcohol worden versterkt tot 15-20% (Vins doux naturels).
Wijnen van muscat geuren naar bloemen (rozen, witte bloemen en citroenkruid), muskaat en fruit (druiven, abrikoos).
Gebruik
Men treft muscat in Frankrijk overal langs de Middellandse Zee aan. Ook in de Rhône in de AOC Beaumes-de-Venise en in de Elzas wordt muscat gebruikt. Deze druif wordt zo goed als overal ter wereld aangeplant.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Moscatel (Spanje en Portugal)
Moscato (Italië)
Muskateller (Duitsland)
Muskadel (Zuid-Afrika)