Inzolia

Inzolia
Inzolia werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de Siciliaanse provincie Trapani, waar ze samen met de Catarratto en Grillo gebruikt werd voor de productie van Marsala. Na een sterke terugval wegens de schimmelziekte meeldauw werd ze in de jaren 1960-1970 terug massaal aangeplant in de provincies Agrigento en Palermo. Vandaag de dag vinden we deze druif op zowat geheel Sicilia terug.
Kenmerken: 
De trossen zijn middelmatig tot groot en zijn nogal gesloten. De ellipsvormige druiven zijn geelgroen tot amberkleurig als ze in de volle zon hangen. Ze geeft de beste resultaten indien ze langs een leidraad wordt geleid, bij voorkeur op een helling, voldoende geïrrigeerd en iets voor de volledige rijpheid geoogst. Op zijn best is de wijn fris en vrij pittig. Soms worden de druiven ook half gedroogd voor de productie van zoete wijn.
Gebruik: 
Sicilia en Toscana.
Soort: 
Wit
Herkomst: 
Italië
Synoniemen: 
Ook wel Insolia, Ansonica of Ansolia