Cinsaut

Cinsaut
Cinsaut is een oud mediterraan ras dat ook geschreven wordt als cinsault. Reeds eeuwen wordt cinsaut geteeld in de Languedoc, Roussillon, Provence en de zuidelijke Rhône. De reputatie van deze druif dat hij een grote opbrengst geeft van slechte tot gemiddelde kwaliteit is deels waar. Hij kan hoge opbrengsten geven, maar bij een lage opbrengst kan hij kwaliteitsvolle wijnen voortbrengen.
Kenmerken: 
Cinsaut is gevoelig voor meeldauw en oïdium. Hij houdt van droge, arme en stenenrijke zand en kleibodems en staat bekend als droogte en hitteresistent. De productie per hectare varieert van 40 tot 100 hectoliter. De kwaliteit van de wijnen is het hoogst bij 40-45 hectoliter per hectare. Wijnen van cinsaut worden vaak gemengd met rassen als grenache, mourvèdre, syrah en cabernet sauvignon. Deze druif levert lichte, zachte, fruitige wijnen met een wat zwakke kleur. De wat zure wijn moet niet te lang opgeslagen worden. De wijnen zijn vooral jong zeer aromatisch en geuren naar perzik, framboos en aardbei. Cinsaut is zeer geschikt om lichte rosé wijnen van te maken.
Gebruik: 
In Frankrijk wordt hij vooral aangeplant in de Languedoc, Roussillon, Provence en de zuidelijke Rhône. De druif is populair in Noord-Afrika (Algerije) en is de belangrijkste variëteit op Corsica.
Soort: 
Blauw
Herkomst: 
Frankrijk
Synoniemen: 
Cinsault
Picardan noir
Oeillade
Hermitage (Zuid-Afrika)