Cabernet franc

Cabernet franc
Cabernet franc is een tamelijk productief ras. Het is in feite de originele cabernet druif. De veel beroemdere cabernet sauvignon is een nakomeling van de cabernet franc. Hij is waarschijnlijk afkomstig uit Bordeaux waar hij een van de klassieke componenten is van de Bordeauxwijnen. In de 17e eeuw is hij meegenomen naar de Loirevallei waar hij vervolgens, met succes, werd aangeplant.
Cabernet franc houdt van kalkrijke kiezel, zand en kleibodems en rijpt circa tien dagen eerder dan cabernet sauvignon. Hij floreert zeer goed op koelere bodems.
Kenmerken
Op zijn best heeft cabernet franc een onmiskenbaar en appetijtelijk aroma van frambozen, en kiezelstenen gewassen in bronwater en een verfrissend scherpe geur van bladeren van zwarte bessen. Dit aroma prikkelt de smaakpapillen.
Gebruik
Cabernet franc wordt met succes gebruikt in de Bordeaux waar het, vooral op de bodems van Saint-Émilion en Pomerol, een belangrijke speler is. Verder is hij ook zeer succesvol in de Loire en meer bepaald in Chinon Saumur-Champigny en Bourgeuil.
De druif wordt ook gebruikt in het Zuiden van Frankrijk, Italië, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika. Veelal wordt hij gebruikt om te mengen met de cabernet sauvignon.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Bouchet (Bordeaux)
Bouchy (Madiran)
Breton (Loire)